KONTAKT

BIURO

Wsparcie finansowe Gminy

Numery kont info

POLUB NAS :)

facebook.jpg

Nasz You Tube

ytube.jpg

The National Library of Israel

library1.jpg

Posen Library

KLIK library.jpg

Kalendarz

  calenda1.jpg

TSKZ

tskz.jpg

Bar Micwa Ryana

Kliknij TUTAJ rayan2.jpg

Blog Leona Jedwabia z Australii

Moja podróz przez Holokaust

jedwab2.jpg 

erec.jpg

Koszerne produkty

kosher4.jpg

 

Chabad

chabad.jpg
wikipardes.jpg

Szalom TV

szalomtv.jpg

KOL POLIN

Dzieje Narodu Żydowskiego
Khanuke- Yidish
19.12.2011.
Czytaj całość
 
Archeologia -Exodus ujawniony
16.12.2011.
 
Doga Izraela z Egiptu cz.VI
16.12.2011.
 
Mus jabłkowy z nutką wspomnień..
15.12.2011.

Oczywiście że nie może zabraknąć wspaniałego musu jabłkowego do świątecznych latkes. O wiele prościej byłoby kupić gotowy, ale...to już nie to samo. Nastrój świateczny tworzymy również poprzez wspólne przygotowywanie posiłków, ten czas jest dla rodziny bardzo cenny. Codzienne obowiązki, praca i te wszystkie inne zajęcia które pochłaniaja czas, często zmuszają nas do pośpiechu, ograniczając kontakt rodzinny. Jakże miło wspominam właśnie te wspólne chwile, kiedy jeszcze byliśmy dzieciakami...cała nasza piątka kszątała się razem z Mamą po kuchni i dla każdego było zajęcie. W powietrzu unosiły się te czarowne świąteczne zapachy wanilii, konfitur, wszyscy upaprani mąką a buzie umazane były resztkami kremu wylizywanego z misek. Naszą najmłodszą siostrę, kiedy jeszcze raczkowała, wsadzaliśmy do głębokiej michy i wsuwaliśmy pod stół, aby jej nie zdeptać. Takich chwil nie zapomina się...

Zapraszam więc do wspólnego przygotowania domowego musu jabłkowego, który będzie wspaniałym dodatkiem do chrupiących latkes .

 

składniki:

 

8 jabłek granny Smith lub innych podobnych

½ szkl. Soku jabłkowego 100%

1 łyżeczka cynamonu

3 całe gożdziki

Cukier do pożądanej słodkości

Garść rodzynek (opcjonalnie)

 

Jabłka, umyte oczywiście, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, ćwiartki, jak kto chce i zalewamy sokiem, dodając pozostałe składniki. Gotujemy na niskiej temperaturze pod przykryciem do czasu rozgotowania jabłek, uzupełniając ewentualnie wyparowany płyn, do uzyskania konsystencji musu. Usuwamy gożdziki i w zasadzie mus gotowy.

 

Ja nieco uprościłam przepis, ponieważ tradycyjnie Mama nie używała gotowego soku jabłkowego, gotowała najpierw obierki i wycięte gniazda w niewielkiej ilości wody przez 20-30 minut, przecedzała i w uzyskanym płynie gotowała dalej same jabłka z dodatkami.

 

Chanuka Sameach!

 

 
Yerushalaim shel zahav by Ofra Haza
15.12.2011.
Czytaj całość
 
Pieczone aromatyczne ziemniaki
14.12.2011.

Ten mój wypróbowany przepis proponuję również na chanukowy posiłek /np do łososia w ziołach/, albowiem jest przygotowany z użyciem oliwy, aby tu tradycji stało sie zadość. Oczywiście możemy wykorzystać ten pomysł również jako danie dnia powszedniego :)Wystarczy trochę cierpliwości, a zwykłe ziemniaki przekształcą się w iście królewską ucztę

 

Potrzebne nam będzie kilka /w zależności od możliwości chętnych do jedzenia/ średnich nieuszkodzonych ziemniaków z dużą zawartością skrobii, najlepsze są tzw sałatkowe o zwartej konsystencji.

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, układamy w garnku i zalewamy wrzątkiem, gotujemy kilkanaście minut, patyczkiem sprawdzając twardośc. Nie mogą się rozgotować, ale też nie moga być twarde, nie powinna być popękana skórka, tak że pilnujmy garnka, zapomnijmy o naszym ulubionym serialu który akurat leci w TV :).

 

 

Odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy do ostudzenia na kilka godzin a najlepiej takie ziemniaki ugotować poprzedniego dnia.

 

Najlepsze zioła są te, które sami sobie ususzymy, mamy pewność co do ich koszerności, ale wszystkie dostepne w sklepach są również koszerne, pod warunkiem że nie posiadają żadnych domieszek, muszą być 100% czyste zioła.

 

Przystępujemy do przyrzadzenia mieszanki ziołowej:

 

/jako miarki używamy łyżeczkę od herbaty/
1-tymianek, 1-rozmaryn, 1/2 kminek, 1/4-kolendra nasiona, 1-morska gruba sól - przepuszczamu krótko w młynku do kawy,

 

następnie  mieszamy z pozostałymi:

 

1/2-koperek, 1/2-szczypiorek, , 1/4:1/2- papryka ostra lub pieprz cayen, 1/2-czosnek, 1/4-kurkuma.

 

Ziemniaki ze skórką kroimy w 6-tki, ostrożnie aby nie poszarpać brzegów i smażymy na rozgranym, ok 1cm na patelni teflonowej oleju pół na pół z oliwą z oliwek z każdej strony do uzyskania złoto-brązowego koloru, /nie przypalać bo bedą gorzkie/. Pod koniec smażenia obsypujemy obficie ziołami, lekko przemieszać, gotowe. W razie potrzeby dosolići oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Łosoś w ziołach
14.12.2011.
Ten przepis na ziołowego pieczonego łososia  udowodni, że przygotowanie zdrowych, smacznych posiłków koszernych może być szybkie i łatwe. Wystarczy zmieszać oliwę i przyprawy, marynować rybę przez 30 minut i piec przez 10-15 minut. Podawać z świeżą, zieloną sałatą i ziemniakami pieczonymi aby cieszyć się w pełni  sycącym i pysznym daniem.

 

składniki

• 1 / 2 szklanki oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki. świeżo wyciśniętego soku z cytryny
• 2 łyżeczki. suszonego oregano
• 2 łyżeczki. suszonej bazylii
• 1 / 2 łyżeczki. sól
• 1 / 2 łyżeczki. świeżo zmielony pieprz
• 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
• 4 filety z łososia (bez skóry) - ok. 180gr każdy

przygotowanie:

1  Pędzelkiem posmaruj blaszkę do pieczenia/ najlepiej gdy użyjesz teflonowej, wielkością przystosowanej do ilości ryby/
2. W małej misce wymieszać wszystkie składniki przypraw z oliwą i cytryną
3. Łososia ułóż na blaszce, zalej marynatą i pozostaw przez 1 / 2 godziny

. Rozgrzej piekarnik do 375 ° C (190 ° C).
4. Odlej marynatę, blaszkę ustaw na niższej półce piekarnika i piecz 6-7 minut z każdej strony, aby się nieco przyrumienił.

 
Latkes..latkes...
14.12.2011.
Czytaj całośćMoi kochani czytelnicy, przepisów na latkesy jest wiele, ale i tak pewnie każdy z was ma swoje metody przetwarzania składników. Jedni preferują ziemniaki starte na grubych oczkach tarki, inni zapewne wolą drobniejsze, ten da więcej cebulki, inny nie żałuje czosnku, pieprzu...Tak więc, indywidualnie wegług smaku i własnych wizji.

Latkes można robić nie tylko z ziemniaków, wspaniałe są również z dyni, marchewki, selera, jak i z warzyw mieszanych.

Doskonałym dodatkiem jest gęsta śmietana oraz mus jabłkowy. Smacznego !

 

 Smażone tradycyjnie lateks są spożywane w czasie  Chanuki na pamiątkę oliwnej lampki która w cudowny sposób paliła się przez osiem dni, kiedy Machabeusze zwycięsko wkroczyli do ograbionej ze wszystkiego Świątyni w Jerozolimie. Smażone placki ziemniaczane (zwane Latkes w języku jidysz i Levivot w języku hebrajskim) są takie wspaniałe że buzie nie zamykają się gdy siadamy do stołu w nasze ulubione święto.

Latkes ziemniaczane
składniki:
• 5 ziemniaków dużych
• 2 cebule średnie
• 3 jajka
• 1 łyżeczka. soli
• 1 / 4 łyżeczki. pieprzu
• od 1 / 4 do 3 / 4 szklanki mąki
• olej do smażenia (olej rzepakowy jest zalecany)

 

Przygotowanie:
1. Obierz ziemniaki, umieść w misce z zimną wodą, aby nie stały się brązowe.
2. Gdy wszystko jest gotowe, składniki odmierzone a jajka wykoszerowane, odcedzić ziemniaki. Tradycyjnie powinny być starte ręcznie na oczkach ” jarzynowych” tarki, a cebulka posiekana nożem. Jednak w dzisiejszej dobie wielu z nas posłuży się oczywiście wynalazkami techniki i po prostu wrzuci ziemniaki i cebulkę do maszyny, która wykona za nas tą mimo wszystko nie łatwa pracę.
3. Przełóż mieszaninę ziemniaków do dużej miski, dodaj roztrzepane jajka, dodaj sól i pieprz. Dodaj tyle mąki, aby mieszanka trzyma się razem.
4. Wlej ok 1,5 cm oleju do dużej patelni i rozgrzej olej na średnim ogniu.
5. Drewnianą łyżką nakładaj masę na rozgrzany olej, spłaszcz nieco aby powstał placek i smaż po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.

 

Latkes z kalafiora

Te Latkes kalafiorowe są idealne na  Chanukę lub Pesach. Są zdrowsze i uboższe w węglowodany niż tradycyjne placki ziemniaczane. Są również łatwiejsze do przyrządzania. A moim skromnym zdaniem są równie smaczne. Dla wzbogacenia przepisu, można dodać rozdrobnione brokuły gotowane na parze

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Całkowity czas: 55 minut

składniki:
• 1 główka świeżego kalafiora, umyć i pokroić w różyczki
• 3 jajka
• 1 / 2 szklanki mąki pszennej lub macowej, jeśli przygotowujemy w czasie Pesach
• 1 łyżeczka soli
• 1 / 2 łyżeczka  pieprzu białego (lub czarny pieprz)
• olej, do smażenia

przygotowanie:

1..Różyczki  kalafiora przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 min., aż różyczki są miękkie aby możliwe było zrobienie z nich pure..
2. Przełożyć kalafior na durszlak,  lekko rozgnieść widelcem, pozostawiając niektóre kawałki większe, odstawić do schłodzenia.
3. Przełożyć kalafior do miski, (jeśli planujesz zrobić z dodatkiem brokuła, dodaj teraz), dodaj roztrzepane jaja, dodać tyle mąki lub macy aby masa miała konsystencję ciasta. Doprawić solą i pieprzem.
4. Na średnim ogniu, rozgrzać kilka łyżek oleju na patelni. Kiedy olej jest gorący, nakładaj łyżką nieco spłaszczając, aby powstał placuszek. Nie powinny być zbyt  grube, aby dobrze usmażyły się również w środku. Piecz około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane z obu stron.. Wybierz z patelni na ręczniki papierowe dla odsączenia nadmiar oleju.

 

Mam nadzieję że ten przepis spodoba się Państwu i znajdzie miejsce w Waszej również codziennej kuchni Uśmiech

 

Latkes z dynią

 

Dynia jest warzywem jesiennym, tradycyjnie spożywanym przez Żydów sefardyjskich w czasie  Rosz Haszana, w różnej postaci - czy to placków czy jako dodatek do pożywnej zupy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy nie spóbowali wspaniałych latkes z tego warzywa właśnie w czasie Chanuki.

 

Będziemy potrzebować :

1 kg dyni

1 1/2 szklanki maki

1/2 szklanki cukru

4 jaja

1 łyżeczka plaska soli

olej do smażenia.

 

Dynię umyć solidnie, pokroić w kawałki, zalać wrzacą wodą i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż będzie na tyle miękka że będzie ją można swobodnie rozgnieść widelcem.

Przełożyć na durszlak, odcedzić, pozostawić do przestygnięcia a następnie usuwamu skórki.

Rozgieść dynię dokładnie, odcisnąć nadmiar wody. W misce wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier i roztrzepane jaja, dodać dynię, dokładnie wyrobić. W razie potrzeby dodać nieco mąki, aby ciasto nie było zbyt lużne.

Na patelni rozgrzać olej /ok. 1 cm wysokosci/, nakładać łyżką i spłaszczyć, aby nie były zbyt grube, smażyć do przyrumienienia, przekładać na ręcznik papierowy do odsaczenia.

 

Bardzo dobrze smakuja z cukrem-pudrem, śmietaną czy tez musem jabłkowym.

 

Latkes z kabaczka

 

Składniki
miąższ 12 małych kabaczków (cukinii) – ok. 750 g
1 duża cebula, drobno posiekana
½ szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
garść świeżo posiekanej mięty
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki świeżo mielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki chili w proszku
¾ szklanki mąki, przesianej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
¾ szklanki oliwy

Przygotowanie
Kabaczki  posiekaj ,  wyciśnij wodę z miąższu kabaczków, i włóż do miski. Dodaj cebulę, natkę, miętę, sól, przyprawy, mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. Wbij jajka do miski i wymieszaj raz jeszcze. Rozgrzej oliwę na patelni. Nakładaj po 1 łyżce kabaczkowego ciasta na patelnię, delikatnie je rozpłaszczając. Smaż placki na średnim ogniu po 2-3 min z każdej strony, aż będą złociste, a następnie przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z nadmiaru oliwy. Podawaj na gorąco albo na zimno.

 

Chanuka Sameach!!!!





 



 

 

Czytaj całość
 
Chanuka i mahadrin
14.12.2011.
Czytaj całość
 
4 mln euro dla Auschwitz
14.12.2011.

4 miliony euro przeznaczyła Komisja Europejska na wsparcie Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau w ramach projektu „Auschwitz — Zachowanie Autentyzmu — dziewięć zadań na lata 2012-2015". Fundusze pochodzą z programu „Europa dla obywateli”. Umowę w tej sprawie podpisali dyrektor Muzeum dr Piotr M.A. Cywiński oraz Dyrektor Generalny ds. Komunikacji Społecznej Komisji Europejskiej,  Jean Pierre Vandersteen.

 

Czytaj całość
 
Nazistowski "Chronos" i...
14.12.2011.
- najbardziej tajemniczy projekt w dziejach ludzkości:
Na temat futurystycznego uzbrojenia, tajnych baz, fortyfikacji i spektakularnych planów związanych ze sposobem, w jaki Hitler i III Rzesza mieli ostatecznie zawładnąć światem krążą legendy. Niektóre z nich wywołują uśmiech na twarzach historyków. Ale nie brakuje też źródeł oraz poważnych publikacji historycznych poświęconych nazistowskiej myśli inżynieryjnej,
Czytaj całość
 
Księżyc to Żyd" - historia Pawła
14.12.2011.

Subkultura kibiców piłkarskich i judaizm - czy można wyobrazić sobie bardziej wyrazisty antagonizm? Paweł, kiedyś skinhead, budował swoją tożsamość na nienawiści. Jednak kilka lat temu przeszedł duchową przemianę i został ortodoksyjnym Żydem. Ten zaskakujący dokument, który swój absurdalny tytuł zapożyczył z tekstu piosenki Marcina Świetlickiego, uzmysławia jak sztuczne bywają podziały światopoglądowe i jak nieprzewidywalne może być życie, skoro wszystko potrafi zmienić o 180 stopni.

 

 
Księżyc to Żyd /cz.3/
14.12.2011.
 
Szalom Alejchem
14.12.2011.
Czytaj całość
 
Gnieżnieńskie szkoły z wizytą w naszej Gminie
13.12.2011.
Czytaj całośćDnia 10 listopada 2011r. uczniowie Zespołu Szkół im. J. Korczaka w Gnieźnie wraz z opiekunami i wolontariuszami z PCK działającym przy I LO w tymże mieście złożyli wizytę w Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich. Pani Alicja Kobus - przewodnicząca związku niezwykle życzliwie przyjęła grupę w zabytkowym budynku mieszczącym się przy ulicy Stawnej 10. Z pasją opowiadała o historii gminy żydowskiej oraz obecnych działaniach prowadzonych na jej rzecz. 
Czytaj całość
 
Shema Isroel
13.12.2011.
 
Hymn Izraela
13.12.2011.
 
Zapraszamy do wysłuchania najnowszej piosenki chanukowej
13.12.2011.
 
14 Kislev
02.12.2011.

Reuben Born 1568 BCE

Reuben, the eldest son of Jacob and Leah, was born in Charan (Mesopotamia) on the 14th of Kislev of the year 2193 from creation (1568 BCE). As Jacob's firstborn, he was initially entitled to the leadership of Israel and to a double portion in the Holy Land, but these privileges were taken from him (and given respectively to Judah and Joseph) because he sinned by "violating the bed of his father." Reuben unsuccessfully tried to prevent the persecution of Joseph by his brothers in 2216 (1545 BCE) and subsequently berated them for selling him into slavery (Genesis 37:21; 42:22). In 2238 he relocated to Egypt together with his father, brothers and their children, where he died on his 125th birthday in 2318 (1443 BCE).

/more:chabad.org/calendar/

 
Parszat Toldot
02.12.2011.

Rabin Kahn

Rabin Pash

Rabin Rapoport

 
««  start « poprz. 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 nast.  » koniec »»

Am Israel Chai !

ATTENTION !

About the visits
to the grave
of Akiva Eger
please stay in touch
Ten adres email jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć
OrWhats App only
+48726100199

AKIVA EGER

Czytaj TUTAJ

2a.jpg

 

Ambasada Izraela w Polsce

ambas1 (2).jpg

Hebrajski w Gminie

Chetnych do nauki

prosimy o kontakt

hebr2.jpg

15-activity Jewish community of Poznan

15c.jpg

15-lat naszej Gminy

tora.jpg

IRENA SENDLER-KONCERT

sendler.jpg

Codzienna Miszna

rapoport.jpg

Tajemniczy świat Żydów YTtajemniczy.jpg

 

oraz na  Facebooku

JEWISH.pl

 jewish.jpg

EC CHAIM

ec-chaim.jpg

Shavei Polska

shavei.jpg

Zydowski Instytut Historyczny

zih.jpg

C I H

3a.jpg
wirtualny.jpg

POLIN

Wirtualny spacer po wystawie stałej

polin.jpg

mhzp_logo_new3755.jpg

Muzeum Galicja

galicja.jpg
fdzz.jpg

nissenbaum.jpg

Trzemeszno

logo.jpg+ lista nazwisk

Kulmhof am Ner

kulmhof1.jpg Kliknij obrazek

Shimon Peres Funeral

simon2.jpg

Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl