|
|
|
15.12.2011. |
Oczywiście że nie może zabraknąć wspaniałego musu jabłkowego
do świątecznych latkes. O wiele prościej byłoby kupić gotowy, ale...to już nie
to samo. Nastrój świateczny tworzymy również poprzez wspólne przygotowywanie
posiłków, ten czas jest dla rodziny bardzo cenny. Codzienne obowiązki, praca i
te wszystkie inne zajęcia które pochłaniaja czas, często zmuszają nas do
pośpiechu, ograniczając kontakt rodzinny. Jakże miło wspominam właśnie te
wspólne chwile, kiedy jeszcze byliśmy dzieciakami...cała nasza piątka kszątała
się razem z Mamą po kuchni i dla każdego było zajęcie. W powietrzu unosiły się
te czarowne świąteczne zapachy wanilii, konfitur, wszyscy upaprani mąką a buzie
umazane były resztkami kremu wylizywanego z misek. Naszą najmłodszą siostrę,
kiedy jeszcze raczkowała, wsadzaliśmy do głębokiej michy i wsuwaliśmy pod stół,
aby jej nie zdeptać. Takich chwil nie zapomina się...
Zapraszam więc do wspólnego przygotowania domowego musu
jabłkowego, który będzie wspaniałym dodatkiem do chrupiących latkes .
składniki:
8 jabłek granny Smith lub innych podobnych
½ szkl. Soku jabłkowego 100%
1 łyżeczka cynamonu
3 całe gożdziki
Cukier do pożądanej słodkości
Garść rodzynek (opcjonalnie)
Jabłka, umyte oczywiście, obieramy, usuwamy gniazda
nasienne, kroimy w kostkę, ćwiartki, jak kto chce i zalewamy sokiem, dodając
pozostałe składniki. Gotujemy na niskiej temperaturze pod przykryciem do czasu
rozgotowania jabłek, uzupełniając ewentualnie wyparowany płyn, do uzyskania
konsystencji musu. Usuwamy gożdziki i w zasadzie mus gotowy.
Ja nieco uprościłam przepis, ponieważ tradycyjnie Mama nie
używała gotowego soku jabłkowego, gotowała najpierw obierki i wycięte gniazda w
niewielkiej ilości wody przez 20-30 minut, przecedzała i w uzyskanym płynie
gotowała dalej same jabłka z dodatkami.
Chanuka Sameach!
|
|
|
14.12.2011. |
Ten mój wypróbowany przepis proponuję również na chanukowy
posiłek /np do łososia w ziołach/, albowiem jest przygotowany z użyciem oliwy,
aby tu tradycji stało sie zadość. Oczywiście możemy wykorzystać ten pomysł
również jako danie dnia powszedniego :)Wystarczy trochę cierpliwości, a zwykłe
ziemniaki przekształcą się w iście królewską ucztę
Potrzebne nam będzie kilka /w zależności od możliwości
chętnych do jedzenia/ średnich nieuszkodzonych ziemniaków z dużą zawartością
skrobii, najlepsze są tzw sałatkowe o zwartej konsystencji.
Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, układamy w garnku i
zalewamy wrzątkiem, gotujemy kilkanaście minut, patyczkiem sprawdzając twardośc.
Nie mogą się rozgotować, ale też nie moga być twarde, nie powinna być popękana
skórka, tak że pilnujmy garnka, zapomnijmy o naszym ulubionym serialu który
akurat leci w TV :).
Odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy do ostudzenia na kilka godzin a najlepiej takie ziemniaki ugotować poprzedniego dnia.
Najlepsze zioła są te, które sami sobie ususzymy, mamy pewność co do ich koszerności, ale wszystkie dostepne w sklepach są również koszerne, pod warunkiem że nie posiadają żadnych domieszek, muszą być 100% czyste zioła.
Przystępujemy do przyrzadzenia mieszanki ziołowej:
/jako miarki używamy łyżeczkę od herbaty/
1-tymianek, 1-rozmaryn, 1/2 kminek, 1/4-kolendra nasiona, 1-morska gruba sól - przepuszczamu krótko w młynku do kawy,
następnie mieszamy z pozostałymi:
1/2-koperek, 1/2-szczypiorek, , 1/4:1/2- papryka ostra lub pieprz cayen, 1/2-czosnek, 1/4-kurkuma.
Ziemniaki ze skórką kroimy w 6-tki, ostrożnie aby nie poszarpać brzegów i smażymy na rozgranym, ok 1cm na patelni teflonowej oleju pół na pół z oliwą z oliwek z każdej strony do uzyskania złoto-brązowego koloru, /nie przypalać bo bedą gorzkie/. Pod koniec smażenia obsypujemy obficie ziołami, lekko przemieszać, gotowe. W razie potrzeby dosolići oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego!
|
|
14.12.2011. |
Ten przepis na ziołowego pieczonego łososia udowodni,
że przygotowanie zdrowych, smacznych posiłków koszernych może być szybkie i
łatwe. Wystarczy zmieszać oliwę i przyprawy, marynować rybę przez 30 minut i
piec przez 10-15 minut. Podawać z świeżą, zieloną sałatą i ziemniakami
pieczonymi aby cieszyć się w pełni sycącym i pysznym daniem.
składniki
• 1 / 2 szklanki oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki. świeżo wyciśniętego soku z cytryny
• 2 łyżeczki. suszonego oregano
• 2 łyżeczki. suszonej bazylii
• 1 / 2 łyżeczki. sól
• 1 / 2 łyżeczki. świeżo zmielony pieprz
• 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
• 4 filety z łososia (bez skóry) - ok. 180gr każdy
przygotowanie:
1 Pędzelkiem posmaruj blaszkę do pieczenia/ najlepiej gdy użyjesz
teflonowej, wielkością przystosowanej do ilości ryby/
2. W małej misce wymieszać wszystkie składniki przypraw z oliwą i cytryną
3. Łososia ułóż na blaszce, zalej marynatą i pozostaw przez 1 / 2 godziny
. Rozgrzej piekarnik do 375 ° C (190 ° C).
4. Odlej marynatę, blaszkę ustaw na niższej półce piekarnika i piecz 6-7 minut
z każdej strony, aby się nieco przyrumienił.
|
|
14.12.2011. |
 Moi kochani czytelnicy, przepisów na latkesy jest wiele, ale
i tak pewnie każdy z was ma swoje metody przetwarzania składników. Jedni
preferują ziemniaki starte na grubych oczkach tarki, inni zapewne wolą
drobniejsze, ten da więcej cebulki, inny nie żałuje czosnku, pieprzu...Tak
więc, indywidualnie wegług smaku i własnych wizji.
Latkes można robić nie tylko z ziemniaków, wspaniałe są
również z dyni, marchewki, selera, jak i z warzyw mieszanych.
Doskonałym dodatkiem jest gęsta śmietana oraz mus jabłkowy.
Smacznego !
Smażone tradycyjnie lateks są spożywane w czasie
Chanuki na pamiątkę oliwnej lampki która w cudowny sposób paliła się
przez osiem dni, kiedy Machabeusze zwycięsko wkroczyli do ograbionej ze
wszystkiego Świątyni w Jerozolimie. Smażone placki ziemniaczane (zwane Latkes w
języku jidysz i Levivot w języku hebrajskim) są takie wspaniałe że buzie nie
zamykają się gdy siadamy do stołu w nasze ulubione święto.
Latkes ziemniaczane
składniki:
• 5 ziemniaków dużych
• 2 cebule średnie
• 3 jajka
• 1 łyżeczka. soli
• 1 / 4 łyżeczki. pieprzu
• od 1 / 4 do 3 / 4 szklanki mąki
• olej do smażenia (olej rzepakowy jest zalecany)
Przygotowanie:
1. Obierz ziemniaki, umieść w misce z zimną wodą, aby nie stały się brązowe.
2. Gdy wszystko jest gotowe, składniki odmierzone a jajka wykoszerowane,
odcedzić ziemniaki. Tradycyjnie powinny być starte ręcznie na oczkach ”
jarzynowych” tarki, a cebulka posiekana nożem. Jednak w dzisiejszej dobie wielu
z nas posłuży się oczywiście wynalazkami techniki i po prostu wrzuci ziemniaki
i cebulkę do maszyny, która wykona za nas tą mimo wszystko nie łatwa pracę.
3. Przełóż mieszaninę ziemniaków do dużej miski, dodaj roztrzepane jajka, dodaj
sól i pieprz. Dodaj tyle mąki, aby mieszanka trzyma się razem.
4. Wlej ok 1,5 cm oleju do dużej patelni i rozgrzej olej na średnim ogniu.
5. Drewnianą łyżką nakładaj masę na rozgrzany olej, spłaszcz nieco aby powstał
placek i smaż po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.
Latkes z kalafiora
Te Latkes kalafiorowe są idealne na Chanukę lub
Pesach. Są zdrowsze i uboższe w węglowodany niż tradycyjne placki ziemniaczane.
Są również łatwiejsze do przyrządzania. A moim skromnym zdaniem są równie
smaczne. Dla wzbogacenia przepisu, można dodać rozdrobnione brokuły gotowane na
parze
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Całkowity czas: 55 minut
składniki:
• 1 główka świeżego kalafiora, umyć i pokroić w różyczki
• 3 jajka
• 1 / 2 szklanki mąki pszennej lub macowej, jeśli przygotowujemy w czasie Pesach
• 1 łyżeczka soli
• 1 / 2 łyżeczka pieprzu białego (lub czarny pieprz)
• olej, do smażenia
przygotowanie:
1..Różyczki kalafiora przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, przykryć i
gotować na małym ogniu ok. 20 min., aż różyczki są miękkie aby możliwe było
zrobienie z nich pure..
2. Przełożyć kalafior na durszlak, lekko rozgnieść widelcem,
pozostawiając niektóre kawałki większe, odstawić do schłodzenia.
3. Przełożyć kalafior do miski, (jeśli planujesz zrobić z dodatkiem brokuła,
dodaj teraz), dodaj roztrzepane jaja, dodać tyle mąki lub macy aby masa miała
konsystencję ciasta. Doprawić solą i pieprzem.
4. Na średnim ogniu, rozgrzać kilka łyżek oleju na patelni. Kiedy olej jest
gorący, nakładaj łyżką nieco spłaszczając, aby powstał placuszek. Nie powinny
być zbyt grube, aby dobrze usmażyły się również w środku. Piecz około 3
minuty z każdej strony, aż będą rumiane z obu stron.. Wybierz z patelni na
ręczniki papierowe dla odsączenia nadmiar oleju.
Mam nadzieję że ten przepis spodoba się Państwu i znajdzie
miejsce w Waszej również codziennej kuchni
Latkes z dynią
Dynia jest warzywem jesiennym, tradycyjnie spożywanym przez
Żydów sefardyjskich w czasie Rosz Haszana, w różnej postaci - czy to
placków czy jako dodatek do pożywnej zupy, ale nic nie stoi na przeszkodzie,
abyśmy nie spóbowali wspaniałych latkes z tego warzywa właśnie w czasie
Chanuki.
Będziemy potrzebować :
1 kg dyni
1 1/2 szklanki maki
1/2 szklanki cukru
4 jaja
1 łyżeczka plaska soli
olej do smażenia.
Dynię umyć solidnie, pokroić w kawałki, zalać wrzacą wodą i
gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż będzie na tyle miękka że będzie ją
można swobodnie rozgnieść widelcem.
Przełożyć na durszlak, odcedzić, pozostawić do
przestygnięcia a następnie usuwamu skórki.
Rozgieść dynię dokładnie, odcisnąć nadmiar wody. W misce
wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier i roztrzepane jaja, dodać dynię,
dokładnie wyrobić. W razie potrzeby dodać nieco mąki, aby ciasto nie było zbyt
lużne.
Na patelni rozgrzać olej /ok. 1 cm wysokosci/, nakładać
łyżką i spłaszczyć, aby nie były zbyt grube, smażyć do przyrumienienia,
przekładać na ręcznik papierowy do odsaczenia.
Bardzo dobrze smakuja z cukrem-pudrem, śmietaną czy tez
musem jabłkowym.
Latkes z kabaczka
Składniki
miąższ 12 małych kabaczków (cukinii) – ok. 750 g
1 duża cebula, drobno posiekana
½ szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
garść świeżo posiekanej mięty
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki świeżo mielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki chili w proszku
¾ szklanki mąki, przesianej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
¾ szklanki oliwy
Przygotowanie
Kabaczki posiekaj , wyciśnij wodę z miąższu kabaczków, i włóż do
miski. Dodaj cebulę, natkę, miętę, sól, przyprawy, mąkę oraz proszek do
pieczenia i wymieszaj. Wbij jajka do miski i wymieszaj raz jeszcze. Rozgrzej
oliwę na patelni. Nakładaj po 1 łyżce kabaczkowego ciasta na patelnię,
delikatnie je rozpłaszczając. Smaż placki na średnim ogniu po 2-3 min z każdej
strony, aż będą złociste, a następnie przekładaj na talerz wyłożony papierowym
ręcznikiem, żeby odsączyć je z nadmiaru oliwy. Podawaj na gorąco albo na zimno.
Chanuka Sameach!!!!
|
Czytaj całość
|
|
|
14.12.2011. |
4 miliony
euro przeznaczyła Komisja Europejska na wsparcie Państwowego Muzeum
Auschwitz-Birkenau w ramach projektu „Auschwitz — Zachowanie Autentyzmu —
dziewięć zadań na lata 2012-2015". Fundusze pochodzą z programu „Europa
dla obywateli”. Umowę w tej sprawie podpisali dyrektor Muzeum dr Piotr M.A.
Cywiński oraz Dyrektor Generalny ds. Komunikacji Społecznej Komisji
Europejskiej, Jean Pierre Vandersteen.
|
Czytaj całość
|
|
14.12.2011. |
- najbardziej tajemniczy projekt w dziejach ludzkości:
Na temat futurystycznego uzbrojenia, tajnych baz,
fortyfikacji i spektakularnych planów związanych ze sposobem, w jaki Hitler i
III Rzesza mieli ostatecznie zawładnąć światem krążą legendy. Niektóre z nich
wywołują uśmiech na twarzach historyków. Ale nie brakuje też źródeł oraz
poważnych publikacji historycznych poświęconych nazistowskiej myśli inżynieryjnej,
|
Czytaj całość
|
|
14.12.2011. |
Subkultura kibiców piłkarskich i judaizm - czy można wyobrazić sobie
bardziej wyrazisty antagonizm? Paweł, kiedyś skinhead, budował swoją
tożsamość na nienawiści. Jednak kilka lat temu przeszedł duchową
przemianę i został ortodoksyjnym Żydem. Ten zaskakujący dokument, który
swój absurdalny tytuł zapożyczył z tekstu piosenki Marcina
Świetlickiego, uzmysławia jak sztuczne bywają podziały światopoglądowe i
jak nieprzewidywalne może być życie, skoro wszystko potrafi zmienić o
180 stopni.
|
|
|
|
13.12.2011. |
Dnia
10 listopada 2011r. uczniowie Zespołu Szkół im. J. Korczaka w Gnieźnie wraz z
opiekunami i wolontariuszami z PCK działającym przy I LO w tymże mieście
złożyli wizytę w Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich. Pani Alicja Kobus -
przewodnicząca związku niezwykle życzliwie przyjęła grupę w zabytkowym budynku
mieszczącym się przy ulicy Stawnej 10. Z pasją opowiadała o historii gminy
żydowskiej oraz obecnych działaniach prowadzonych na jej rzecz.
|
Czytaj całość
|
|
|
|
|
02.12.2011. |
Reuben Born 1568 BCE
Reuben, the eldest son of Jacob and Leah, was born in Charan
(Mesopotamia) on the 14th of Kislev of the year 2193 from creation (1568 BCE).
As Jacob's firstborn, he was initially entitled to the leadership of Israel and
to a double portion in the Holy Land, but these privileges were taken from him
(and given respectively to Judah and Joseph) because he sinned by "violating the bed of his father."
Reuben unsuccessfully tried to prevent the persecution of Joseph by his
brothers in 2216 (1545 BCE) and subsequently berated them for selling him into slavery
(Genesis 37:21; 42:22). In 2238 he relocated to Egypt together with his father,
brothers and their children, where he died on his 125th birthday in 2318 (1443
BCE).
/more:chabad.org/calendar/
|
|
|
|