Spożywanie potraw mlecznych i mięsnych. |
Edukacja.. | |
Często zadawane są nam pytania, jak to jest , że robimy przerwy pomiędzy posiłkiem mięsmym a mlecznym ? Znany nam z wielu artykułów talmudysta Paweł Jędrzejewski, odpowiada na pytanie. Warto wiedzieć, zachęcamy do zapoznania sie z kolejnym zwyczajem żydowskim. Istnieją dwie, zupełnie różne zasady obowiązujące w zależności od tego, czy chodzi o spożywanie mleka (lub jakichkolwiek produktów mlecznych) po jedzeniu mięsa, czy też o jedzenie mięsa po spożyciu produktu lub pokarmu wytwarzanego z mleka (lub po wypiciu mleka).
• Po
spożyciu mięsa należy odczekać sześć godzin (w niektórych społecznościach
żydowskich ten czas wynosi trzy godziny, a zupełnym wyjątkiem są Żydzi
holenderscy, którzy czekają jedną godzinę), nim rozpocznie się jedzenie
produktów mlecznych. W Polsce przestrzega się okresu sześciogodzinnego.
Wszystkie zakazy łączenia
pokarmów mlecznych z mięsem wynikają z isur achila (zakazu spożywania), isur
hanaa (zakazu odnoszenia korzyści) i isur biszul (zakazu gotowania) - mleka z
mięsem. Zakazy te, wyinterpretowane z Tory, należą do kategorii praw chukim,
tzn. takich, których nie jesteśmy w stanie zrozumieć, bo przekraczają ludzką
logikę. Inne wyjaśnienia (Majmonides) sugerują, że gotowanie koźlęcia w mleku mogło być zwyczajem Kanaanitów. |
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl