Izraelskie sufganiot |
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Na chanukowym stole | |
Tych tradycyjnych pączków, które w masowych ilościach pojawiaja się na żydowskich stołach chanukowych na całym świecie, nie może zabraknąć w naszym kąciku kulinarnym. Jest mnóstwo przepisów na ich wykonanie, różniących się proporcjami składników, nadzienia, sposobem smażenia czy podawania. Zamieściłam tu bardzo tradycyjny i prosty przepis, a jeśli czas mi pozwoli, uraczę państwa również wyśmienitymi sufganiot marokańskimi, maleńkimi pączkami pławiącymi sie w różanym syropie.
Składniki:
25 g drożdży
Wykonanie ciasta: Ciasto najlepiej podzielić na części i przechowywać w lodówce aby się nie „rozpłynęło”, kolejno korzystając z porcji. Chanuka Sameach!!! |
Ten adres email jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl