POLUB NAS :)

facebook.jpg

Nasz You Tube

ytube.jpg

KONTAKT

BIURO

Fundacja Synagoga Nowa

PIC 913955244
2016-04-04_101608.jpg

The National Library of Israel

library1.jpg

Posen Library

KLIK library.jpg

Kalendarz

  calenda1.jpg

Bar Micwa Ryana

Kliknij TUTAJ rayan2.jpg

Blog Leona Jedwabia z Australii

Moja podróz przez Holokaust

jedwab2.jpg 

erec.jpg

Koszerne produkty

kosher4.jpg

 

Chabad

chabad.jpg
wikipardes.jpg

JUDAICA

magen_1.jpg

Szalom TV

szalomtv.jpg

KOL POLIN

Izraelskie sufganiot  Email
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Na chanukowym stole

Tych tradycyjnych pączków, które w masowych ilościach pojawiaja się na żydowskich stołach chanukowych na całym świecie, nie może zabraknąć w naszym kąciku kulinarnym.

Jest mnóstwo przepisów na ich wykonanie, różniących się proporcjami składników, nadzienia, sposobem smażenia czy podawania. Zamieściłam tu bardzo tradycyjny i prosty przepis,  a jeśli czas mi pozwoli, uraczę państwa również wyśmienitymi sufganiot marokańskimi, maleńkimi pączkami pławiącymi sie w różanym syropie.

 

Składniki:

 

25 g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka wody
1 łyżka mąki
3 szklanki mąki
50 g roztopionej margaryny
szczypta soli
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 1/4 szklanki wody i mleka zmieszane razem lub tylko wody (w temperaturze pokojowej)
olej
cukier puder

Wykonanie ciasta:
Cztery pierwsze składniki dobrze wymieszać, przykryć , odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż wzrośnie. W drugiej misce wymieszać mąkę, stopioną margarynę, sól, cukier i żółtka. Dodaj do tego wyrośnięte drożdże, powoli dodawać wodę / mleko, mieszając. Gdy ciasto jest gładkie, przykryć miskę ręcznikiem i pozostaw aby dobrze wyrosło.

Kształtowanie sufganiot:
Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkuj na ¾ cm, a następnie wycinaj szklanką /niezbyt szeroką/ krążki. Umieścić łyżeczkę konfitury  w środku każdego z kół, a następnie przykryj drugim krążkiem. Upewnij się,że krążki przylegają do siebie , a konfitura nie wycieka. Przykryć pączki z ręcznikiem i niech rosną.

Gdy już ładnie są wyrośnięte,  w szerokim garnku rozgrzewamy olej i kolejno wkładamy pączki,  smażymy do złoto-brązowego koloru z obu stron, wyjmujemy, układamy na kratce i posypujemy cukrem-pudrem z utartą wanilią (opcjonalnie).

Sufganiot są dobre tylko świeże.

Ciasto najlepiej podzielić na części i przechowywać w lodówce aby się nie „rozpłynęło”, kolejno korzystając z porcji.

Chanuka Sameach!!!

 

Pray for Izrael

200w.gif

Am Israel Chai !

AKIVA EGER

Czytaj TUTAJ

2a.jpg

 

Ambasada Izraela w Polsce

ambas1 (2).jpg

Hebrajski w Gminie

Chetnych do nauki

prosimy o kontakt

hebr2.jpg

15-activity Jewish community of Poznan

15c.jpg

15-lat naszej Gminy

tora.jpg

IRENA SENDLER-KONCERT

sendler.jpg

Codzienna Miszna

rapoport.jpg

Tajemniczy świat Żydów YTtajemniczy.jpg

 

oraz na  Facebooku

JEWISH.pl

 jewish.jpg

EC CHAIM

ec-chaim.jpg

Shavei Polska

shavei.jpg

Zydowski Instytut Historyczny

zih.jpg

C I H

3a.jpg
wirtualny.jpg

TSKZ

tskz.jpg

POLIN

Wirtualny spacer po wystawie stałej

polin.jpg

mhzp_logo_new3755.jpg

Muzeum Galicja

galicja.jpg
fdzz.jpg

nissenbaum.jpg

Trzemeszno

logo.jpg+ lista nazwisk

Kulmhof am Ner

kulmhof1.jpg Kliknij obrazek

Shimon Peres Funeral

simon2.jpg

Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl