KONTAKT

BIURO

Wsparcie finansowe Gminy

Numery kont info

POLUB NAS :)

facebook.jpg

Nasz You Tube

ytube.jpg

The National Library of Israel

library1.jpg

Posen Library

KLIK library.jpg

Kalendarz

  calenda1.jpg

TSKZ

tskz.jpg

Bar Micwa Ryana

Kliknij TUTAJ rayan2.jpg

Blog Leona Jedwabia z Australii

Moja podróz przez Holokaust

jedwab2.jpg 

erec.jpg

Koszerne produkty

kosher4.jpg

 

Chabad

chabad.jpg
wikipardes.jpg

Szalom TV

szalomtv.jpg

KOL POLIN

Rabin Herberger - Rosz Haszana  Email
Będąc dzieckiem, a nawet teraz, kiedy jestem już dorosły, uważam, że najważniejszą potrawą serwowaną podczas przyjęć urodzinowych jest tort. Kiedy jednak nadchodzi Rosz Haszana centralne miejsce na stole zajmują jabłka i miód, a ciasta może nawet na nim zabraknąć. Zadacie sobie pewnie pytanie, co wspólnego ma Rosz Haszana z przyjęciami urodzinowymi. Odpowiedź jest prosta: w tradycji żydowskiej Nowy Rok jest narodzinami Adama i Ewy, a więc urodzinami całej ludzkości...

Kiedy dmiemy w szofar, jemy jabłka i miód oraz rozmawiamy o koronacji Boga na Króla, świętujemy narodziny ludzkości w o wiele głębszym znaczeniu niż własne. Kiedy się nad tym zastanowić, ma to sens: nasze urodziny dotyczą nas, jako jednostek, natomiast narodziny ludzkości dotyczą wszystkich. W tym ujęciu ludzkość oznacza globalną społeczność i sposób, w jaki na siebie wzajemnie oddziałujemy, nie dziwi więc to, że Rosz Haszana ma ogromne znaczenie.

Nasza tradycja mówi nam, że w okolicy Nowego Roku powinniśmy kontemplować miniony rok i zastanowić się nad tym, jaki kierunek mamy obrać, aby zbliżyć się do wizji idealnego społeczeństwa i lepszej ludzkości.

Z tego powodu nie świętujemy narodzin Adama i Ewy jedząc tort, zamiast niego na naszych stołach pojawiają się potrawy zwane simanim, które mają własną symbolikę. Posiłek rozpoczyna się od medytacji, podczas których prosimy Haszem o pomoc w przybliżeniu nas samych i całej ludzkości do ideałów, które staramy się osiągnąć. Jemy granaty, aby się rozmnażać i wypełniać nasionami Tory. Spożywamy jabłka i miód, aby mieć słodki rok. Niektórzy jedzą także głowę ryby, chcąc być głową, osobą podejmującą decyzje, a nie ogonem, obojętnym naśladowcą. Istnieje wiele tradycji dotyczących tego, jakie potrawy należy spożywać podczas święta, jednak to, co jest istotne w tym zwyczaju, to fakt, że symbolizują one naszą wizję ulepszania świata.

Dobrym miejscem, w którym można zacząć to dzieło są nasze związki z otaczającymi nas ludźmi. Zbliżając się do rozpoczęcia Nowego Roku powinniśmy szukać przebaczenia u tych, których zraniliśmy i przebaczać tym, którzy nas obrazili. Ciężko jest używać słowa przepraszam, lecz czasami jest ono sekretnym składnikiem, który pozwala nam pozostać zjednoczonymi lub zjednoczyć się ponownie z naszymi przyjaciółmi, sąsiadami, czy rodziną.

Zjednoczeni w działaniu i w duchu wspólnie wejdziemy w rok 5772, aby zmniejszyć dystans pomiędzy nami, a resztą ludzkości.

 

Z, czy bez urodzinowego tortu, życzę Wam wszystkim

Dobrego i słodkiego roku
Rabin Tyson Herberger

 

Am Israel Chai !

ATTENTION !

About the visits
to the grave
of Akiva Eger
please stay in touch
Ten adres email jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć
OrWhats App only
+48726100199

AKIVA EGER

Czytaj TUTAJ

2a.jpg

 

Ambasada Izraela w Polsce

ambas1 (2).jpg

Hebrajski w Gminie

Chetnych do nauki

prosimy o kontakt

hebr2.jpg

15-activity Jewish community of Poznan

15c.jpg

15-lat naszej Gminy

tora.jpg

IRENA SENDLER-KONCERT

sendler.jpg

Codzienna Miszna

rapoport.jpg

Tajemniczy świat Żydów YTtajemniczy.jpg

 

oraz na  Facebooku

JEWISH.pl

 jewish.jpg

EC CHAIM

ec-chaim.jpg

Shavei Polska

shavei.jpg

Zydowski Instytut Historyczny

zih.jpg

C I H

3a.jpg
wirtualny.jpg

POLIN

Wirtualny spacer po wystawie stałej

polin.jpg

mhzp_logo_new3755.jpg

Muzeum Galicja

galicja.jpg
fdzz.jpg

nissenbaum.jpg

Trzemeszno

logo.jpg+ lista nazwisk

Kulmhof am Ner

kulmhof1.jpg Kliknij obrazek

Shimon Peres Funeral

simon2.jpg

Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl