POLUB NAS :)

KOL POLIN

Stanowisko ZGWZ w spr poznanskiej synagogi  Email

STANOWISKO ZGWŻ W SPRAWIE POZNAŃSKIEJ SYNAGOGI

Z wielką przykrością przyjmujemy nieprawdziwe informacje w rozsyłanym od pewnego czasu przez panią Grażynę Banaszkiewicz apelu o ratowanie poznańskiej synagogi. Związek Gmin Żydowskich nie planuje i nigdy nie planował zburzenia budynku dawnej synagogi przy ul. Stawnej.

Projekt zrobienia w synagodze "Centrum Judaizmu i Dialogu Międzykulturowego" Związek opracował już dawno i od lat przedkłada go w różnych miejscach i środowiskach w Polsce i na świecie, apelując i starając się o fundusze. Jak dotąd starania te pozostają bez odpowiedzi.

Luźny pomysł przystosowania części budynku na potrzeby hotelu pojawił się niedawno i jest wynikiem braku środków na sfinansowanie remontu budynku. W przyszłości miałby zapewnić utrzymanie Centrum Judaizmu. Przewidywane jest również stworzenie w hotelu kuchni koszernej, której jak dotąd nie ma w Poznaniu.

Pani Grażyna Banaszkiewicz, zbierając podpisy pod swoim apelem zawierającym nieprawdziwe informacje, nie tylko nie pomaga w ratowaniu budynku poznańskiej synagogi, ale zdecydowanie je utrudnia.

W judaizmie nie ma hierarchii i każdy rabin, dla swojej społeczności, podejmuje ostateczne decyzje w zakresie prawa żydowskiego. W tym przypadku Naczelny Rabin Polski Michael Schudrich powiedział, że ostateczną decyzję podejmie po konsultacji z innymi znaczącymi rabinami.

W imieniu

Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich w RP

Piotr Kadlčik

Przewodniczący Zarządu