Wołowina w stylu Marokańskim (Rosz HaSzana, Sukkot, Szabat) |
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - SUKKOT w kuchni | |
2 kilo wołowiny (jak na Gulasz), pokrojonej w kostkę 4 duże cebul, obrane, pokrojone w (pół)plasterki garść śliwek suszonych garść moreli 5 liści laurowych, łyżeczka ziela angielskiego Mięso zalać zimną wodą (aby było nią zakryte), zagotować, zdjąć garnek z gazu, ściągnać "szumowinę". Ponownie zagotować, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zmiejszyć gaz i gotować, aż mięso zmięknie (tak, że włókna będą same się rozdzielać) - ok. 4 godzin. Cebulę, wraz z morelami i śliwkami wrzucić do płaskiego dużego rondla i dusić (z wodą) na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Odstawić. Po ok 3 godz. przełożyć mięso - wraz z jego wodą, do rondla z cebulą i owocami. Gotować na małym ogniu kolejną godzinę. Podawać gorące. |
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl