Jagnię na sposób marokański(sefardyjska kuchnia) |
Email
|
Składniki:
1 kg jagnięcej łopatki pokrojonej w kostkę (3:3cm)
12 dag suszonych śliwek bez pestek
1 cebula pokrojona w kosteczkę
120ml płynnego miodu
1 szklanka buliony wołowego(może być z kostki)
1,5 szklanki gorącej dobrej herbaty
Po ½ łyżeczki curry i imbiru mielonego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki szafranu
12dag blanszowanych, obranych migdałów, uprażonych
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki i 2 kolendry
2 -3 łyżki wrzącej wody
Szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180’C. Śliwki zalać herbatą i zostawić pod przykryciem aby namoczyły się. Mięso wkładamy do garnka (dno przesmarować oliwką), oprószyć solą, pieprzem i wszystkimi przyprawami oraz pietruszką i pieczemy pod przykryciem przez 2 godziny, w razie potrzeby zmniejszając temperaturę, aż będzie miękkie. Śliwki odsączyć a herbatę wlać do garnka z mięsem, jak również szafran wymieszany z gorącą wodą, miód i bulion, wymieszać i piec dalej już bez przykrycia – ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, wykładamy wszystko do salaterki, na wierzchu układamy śliwki i posypujemy migdałami i kolendrą. Można ozdobić kilkoma cząstkami mandarynki. Podawać na gorąco.
|