|
Gid hanasze czyli nerw kulszowy w mięsie ssaków
(ptaków to nie dotyczy) jest zakazany do spożywania - na podstawie Tory
(Bereszit 32:33) - dla upamiętnienia walki Jakuba (Jaakowa) z aniołem
(według innych tłumaczeń "z Boskością"), w trakcie której Jaakow
uszkodził sobie ten nerw (Bereszit 32:26).
Każde
mięso, z którego w odpowiedni sposób i w odpowiednim czasie nie
usunięto nerwu kulszowego, nie nadaje się w do jedzenia. Nie jest
koszerne.
Usunięcie nerwu kulszowego (oraz niektórych naczyń krwionośnych i zakazanego tłuszczu) - zabieg zwany w jidysz traibering a w hebrajskim nikkur - jest wyjątkowo trudne, stało się więc ustaloną regułą, że
Żydzi w zdecydowanej większości przypadków nie jedzą mięsa tylnej nogi
oraz całej części zadniej i ten fragment zwierzęcia sprzedaje się
nie-Żydom, których ten zakaz oczywiście nie obowiązuje.
Podstawa prawna tego postępowania znajduje się Szulchan Aruch, Jore Dea, paragraf 65.
|