26 stycznia w Miejskim Ośrodku Kultury w Gnieźnie w ramach cyklu Smaki
Kultury odbyło się spotkanie na temat Kuchni Żydowskiej . Prowadzącą
zapowiedział gospodarz MOK pan Dariusz Pilak, opowiadając o Dniach
Judaizmu oraz roli naszych wspólnych korzeni, które splatały się w
Gnieźnie. Spotkanie dokumentowała lokalna telewizja i radio
Pani Małgorzata Imas - przygotowała ponad dwadzieścia dań związanych
tradycyjnie ze świętami żydowskimi. między innymi : gefilte fisz, cymes,
humus, pierogi z mięsem wołowym, knysze, dolmy, macę, czulent, pieczoną
rybę po żydowsku, ciasta, pasty, gołąbki ... Warto zaznaczyć , że
autorka tych smakołyków (magister ekonomii) nie jest zawodowym szefem
kuchni !
Pani Małgosia
podzieliła się nie tylko swoim talentem, ale też ze swadą i fachowością
opowiedziała o koszerności, o podstawowych zasadach panujących w
kuchni Żydów, oraz o pochodzeniu prezentowanych przysmaków. Ponad
czterdzieści osób z ciekawością skosztowało tradycyjnej kuchni
żydowskiej. Po chwili wianuszek gości otoczył panią Małgorzatę prosząc o
przepisy, komentarze, lub szczegółowe historie wskazywanych dań.
Seniorzy, młodzież z rodzicami podchodzili by wyrazić swój zachwyt i
wdzięczność .
Wieczór zaczęty w oficjalnej atmosferze stał się
przyjacielski i serdeczny. W oprawie pięknie przygotowanych stołów
(autorstwa pani Iwony Piechockiej- Jóźwiak ) toczyły się rozmowy,
wymiana doświadczeń i wspomnień uczestników. Pracowite i miłe spotkanie.
Ewa Pacek