Kurze roladki z owocami |
Składniki 6 dużych filetów z piersi kury 6 suszonych śliwek bez pestek 12 suszonych moreli, łyżka suszonej żurawiny 12 mrożonych małych marchewek 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki mąki przemieszanej z płaską łyżeczką mielonej ostrej papryki 5 łyżek oliwy do smażenia Sól, pieprz do smaku Składniki na sos: 2 duże kwaśne jabłka 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny 1 średnia posiekana cebula 1 łyżeczka cukru 1 rosołowa kostka 2 szklanki wody Przygotowanie:Filety wymoczyć, osuszyć, oddzielić „polędwiczki” (nie będą potrzebne w tym przepisie), rozbić tłuczkiem, oprószyć nieco solą, pieprzem i skropić niewielką ilością soku z cytryny. Rozłożyć filety na blacie i na każdym kolejno układamy po dwie śliwki nadziane kawałkami marchewek, a pomiędzy nimi po 1-moreli wypełnionej żurawiną. Zrolować, zabezpieczyć nicią bawełnianą, oprószyć mąką wymieszaną z papryką, obsmażyć równomiernie na dobrze rozgrzanej oliwie, wyłożyć na papierowy ręcznik. Na tej samej patelni – dodając nieco oliwy w razie potrzeby – rumienimy cebulkę, dodajemy starte jabłka, cytrynę i cukier, dusimy kilka minut, po czym podlewamy kostką rozpuszczoną w ciepłej wodzie, doprowadzamy do wrzenia i delikatnie wkładamy roladki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min, po czym roladki przekładamy do innego, nagrzanego naczynia aby nie wystygły, a powstały sos, wraz z pozostałymi marchewkami należy „odparować” aby zgęstniał, dodając pod koniec sok z pomarańczy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Serwujemy polane jabłkowym sosem roladki z ryżem „curry” . |
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl