POLUB NAS :)

facebook.jpg

Nasz You Tube

ytube.jpg

KONTAKT

BIURO

Fundacja Synagoga Nowa

PIC 913955244
2016-04-04_101608.jpg

The National Library of Israel

library1.jpg

Posen Library

KLIK library.jpg

Kalendarz

  calenda1.jpg

Bar Micwa Ryana

Kliknij TUTAJ rayan2.jpg

Blog Leona Jedwabia z Australii

Moja podróz przez Holokaust

jedwab2.jpg 

erec.jpg

Koszerne produkty

kosher4.jpg

 

Chabad

chabad.jpg
wikipardes.jpg

JUDAICA

magen_1.jpg

Szalom TV

szalomtv.jpg

KOL POLIN

Kurczak z oliwkami,czerwonym winem,suszonymi śliwkami i granatami  Email
W tym przepisie - poświęconym właśnie święcie Tu B'szwat, są owoce ze Świata Akcji czyli granaty/ w postaci syropu/ z ochronną powłoką zewnętrzną i jadalnym wnętrzem; ze Świata Formacji - w postaci oliwek i suszonych śliwek których nasiona oznaczają zdolność do tworzenia życia oraz owoc ze Świata Kreacji czyli winogrona / w postaci wina/, owoc który służy człowiekowi w całości, nic tu się nie marnuje.

 

potrzebujemy:

 

1 dużego kurczaka podzielonego na 6 części

1 szklanka oliwki extra virgin

8 ząbków czosnku , obrane

1 łyżka kaparów w solance, odsączone
1 szklanka zielonych oliwek bez pestek
1 szklanka suszonych śliwek bez pestek , pakowane
1/2 szklanki octu z czerwonego wina
1/2 szklanki syropu z granatu

4-6 gałązki świeżego oregano i tymianku
1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru lub miodu
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

 

Kawałki kurczaka umieścić w misce, zalać wrzatkiem , przemieszać, aby usunąć nadmiar tłuszczu, następnie odsączyć, osuszyć i umieścić w sporym naczyniu żaroodpornym/podamy w nim na stół/ na jednym poziomie.

Robimy zalewę z siedmiu pierwszych składników, zalewamy tym kurczaka, obkładamy gałązkamin zieleniny podzielonymi na mniejsze części i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na całą noc /zalecam poobracac przynajmniej jeden raz/.

Przed wstawieniem do piekarnika /nagrzany do 175C/ usunąć połowę gałązek ziół, wymieszać cukier z winem i polać tym kurczaka

Wstawić na 45min raz obracając kawałki kurczaka w tym czasie, a nastepnie zdjąć przykrycie i dalej piec az mieso /skórkami do góry/ ładnie sie zrumieni /15-20min/.

 

Można pokusić się na serwowanie z ryżem wg poniższego przepisu:

 

W rondlu teflonowym zrumienić lekko na 3 łyżkach oliwki1 posiekaną w kostkę sporą cebulkę, dodać pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki kurkumy, wymieszać,wsypać 2 szklanki ryżu, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu, mieszać przez chwilke aby ryż dobrze połączył się ze składnikami następnie zalać 4-ma szklankami gorącej wody, nakryć, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyc temperaturę pod garnkiem na najniższą i tak gotować do czasu wchłonięcia całego płynu po czym wyłączyć palnik i pozostawić ryż na 10 min aby "odpoczął". Ja osobiście ryż przyżądzam dużo wcześniej/w ten sposób mam czas na coś innego/ : po zestawieniu z "ognia", przykryty garnek zawijam w ściereczkę i wsadzam pod poduszki szczelnie opatulając, wyjmuję gdy przyjdzie pora ucztowania, nieco wcześniej przygotowuje dodatki do ryżu, czyli :

- pół szklanki podpieczonych na łyżce oleju orzeszków pini/można zastapic rozdrobnionymi innymi orzeszkami,

- po 3 łyżki świeżych ziół: szczypiorku, miety i natki,

i tuż przed przełożeniem ryżu do miski w której będziemy serwować, mieszam razem, a na koniec posypuję sparzonymi rodzynkami i żurawiną, dekorując listkami mięty.

 

Życzę państwu smacznego i radosnego Tu B'Szwat !!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pray for Izrael

200w.gif

Am Israel Chai !

Pesach 22-30.04

seder.jpg

AKIVA EGER

Czytaj TUTAJ

2a.jpg

 

Ambasada Izraela w Polsce

ambas1 (2).jpg

Hebrajski w Gminie

Chetnych do nauki

prosimy o kontakt

hebr2.jpg

15-activity Jewish community of Poznan

15c.jpg

15-lat naszej Gminy

tora.jpg

IRENA SENDLER-KONCERT

sendler.jpg

Codzienna Miszna

rapoport.jpg

Tajemniczy świat Żydów YTtajemniczy.jpg

 

oraz na  Facebooku

JEWISH.pl

 jewish.jpg

EC CHAIM

ec-chaim.jpg

Shavei Polska

shavei.jpg

Zydowski Instytut Historyczny

zih.jpg

C I H

3a.jpg
wirtualny.jpg

TSKZ

tskz.jpg

POLIN

Wirtualny spacer po wystawie stałej

polin.jpg

mhzp_logo_new3755.jpg

Muzeum Galicja

galicja.jpg
fdzz.jpg

nissenbaum.jpg

Trzemeszno

logo.jpg+ lista nazwisk

Kulmhof am Ner

kulmhof1.jpg Kliknij obrazek

Shimon Peres Funeral

simon2.jpg

Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl