Składniki:200g migdałów200g orzechów laskowych200g mieszanych orzechów/np. włoskie, nerkowce/50g opłukanych i osuszonych rodzynek, 50 g posiekanych suszonych moreli12 łyżek cukru3 jajka11 łyżek mąki pszennej przesianej z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki brandyPapier do pieczeniaPrzygotowanie:Orzechy laskowe i migdały w całości a inne orzechy pokruszone – uprażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu, wsypać do miski, dodać rodzynki, morele ,cukier, mąkę, jajka i brandy, wymieszać do uzyskania jednolitej gęstej masy. Piekarnik nagrzać do 180’C. Dwie formy keksowe wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać i piec ok. 1,2 – 1,5 godz., uważając aby nie przypiekło się.Z jeszcze gorącego ciasta zdejmujemy papier i odstawiamy na ok. 12 godzin, przykrywając ręczniczkiem po ostygnięciu.
|