Ziemniaczki z sezamem |
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Szabat i nie tylko | |
składniki: na ok 4 osoby
w zależności od apetytu :)
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 1-2 ząbki czosnku /polskiego, gdyż ma lepszy smak/
- spora garść ziaren sezamu
- 2 łyżki oliwki
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki należy dobrze obmyć, ugotować w "mundurkach".
W czasie jak będą się gotowały, prażymy sezam na suchej patelni, aż uzyska złoty,
lekko przyrumieniony kolor. Należy pilnować aby nie przypalił się, gdyż nadaje potrawie gorzkawego smaku.
Ugotowane ziemniaczki po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę mw 1,5 - 2 cm,
dodajemy uprażony sezam, czosnek, oliwkę i doprawiamy do smaku, mieszamy delikatnie aby nie rozdrabniać ziemniaków.
Gotowe! Pysznie smakują ze śledzikami w koperku :)
Porada:
ziemniaki do sałatki należy kupować takie, które nie rozgotowują się.
Czosnku, oliwki i sezamu w zasadzie można dać więcej, jak kto lubi.
Wypróbuj sam czytelniku, warto !
|
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl