Warta grzechu ! Przepis mojej przyjaciółki z Izraela
800 g brokulow mrozonych (rozmrozic, podgotowac 10 minut i dobrze odcedzic)
30 g stopionego masla
250 g serka cottage
100 g zoltego, startego sera
170 ml smietany kwasnej
4 jajka
3 lyzki maki
proszek do pieczenia
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej (ja nie lubie, wiec nie uzywam)
pieprz, sol
tluszcz i troche kaszki manny do wysmarowania i wysypania formy do pieczenia
sos:
25 g stopionego masla
1 lyzka maki
180 ml slodkiej smietanki
pieprz, vegeta
jajka ubic w duzej misce, dodac make, sol, pieprz, dobrze wymieszac, zeby nie
bylo grudek. dodac pozostale skladniki, dobrze wymieszac i na koncu dodac
brokuly i wymieszac z reszta zawartosci miski. natluscic forme do pieczenia,
wysypac kaszka manna i przelozyc do niej zawartosc miski. wyrownac powierzchnie
i wstawic do pieca na 200 stopni temperatury. piec okolo godziny, az bedzie
zloto-brazowa. w miedzyczasie zrobic zasmazke z masla i maki, rozprowadzic
slodka smietanka, popieprzyc i "powegetowac" do smaku. jesli za gesta, dodac
ciut mleka lub smietanki. jak zapiekanka gotowa, wyjac z pieca, wylac na wierz
sos, i jeszcze popiec 10-15 minut, az wierzch zacznie brazowiec.
mozna na goraco i mozna na chlodno. pycha absolutna... :))))
Porada:
w Izraelu nie ma problemu z zakupem koszernego żółtego sera, w Polsce można kupić ser firmy "Mlekowita", który jest robiony na podpuszczkach mikrobiologicznych. Ale taki ganc koszerny - jedynie u pana Szyca w Warszawie :)
|