Trzykolorowa Gefiltefish |
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Szabat i nie tylko | |
Przepis ten zapożyczyłam z koszernej książki kucharskiej kanadyjskiej autorki Norene Gilletz, ponieważ jest łatwy w wykonaniu, atrakcyjny wizualnie, a przede wszystkim smaczny! Poza tym, wzbogaca naszą tradycyjną kuchnię o nowe wariacje na temat gefilte.
Potrawa ta będzie dobra do serwowania zarówno na Seudah Purim, Seder Pesach, jak i uroczysty Szabat.
Składniki:
I warstwa:
1/3 zmielonych ryb
1/2 szklanki pokrojonej w kosteczkę czerwonej papryki
2 dymki pokrojone w kosteczkę
2 łyżki posiekanego koperku
II warstwa:
1/3 zmielonych ryb
1 opakowanie /300g/mrożonego szpinaku, odciśnietego z płynu
2 łyżki posiekanej bazylii lub pietruszki
III warstwa:
1/3 zmielonych ryb
1 szklanka ugotowanej i utłuczonej marchewki
1 łyżka posiekanej kolendry świeżej lub innych ziół
przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180C. Dwie formy "keksówki" /o wym.9/5 cali- ok.23na13cm/ wysmaruj olejem. W dużej misce połącz zmielone ryby, jaja, sól, pieprz i czosnek w proszku, dobrze wymieszaj, podziel na trzy równe części. Każdą część umieść w osobnej miseczce i zmieszaj dobrze ze skladnikami jak wyżej. Każdą masę podziel na pół i równo rozłóż w obu foremkach, zaczynająć od warstwy z papryką, następna warstwa szpinakowa, na końcu marchewkowa.
Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką wody.
Piec nieprzykrywając foremek ok 1 godz. Po wyjęciu i przestudzeniu, umieścić w lodówce na 20-30 min.
Gefilte w takim wykonaniu, z pewnością zachwyci nie tylko domowników, ale i gości przy szabatowym stole :)
|
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl