POLUB NAS :)

facebook.jpg

Nasz You Tube

ytube.jpg

KONTAKT

BIURO

Fundacja Synagoga Nowa

PIC 913955244
2016-04-04_101608.jpg

The National Library of Israel

library1.jpg

Posen Library

KLIK library.jpg

Kalendarz

  calenda1.jpg

Bar Micwa Ryana

Kliknij TUTAJ rayan2.jpg

Blog Leona Jedwabia z Australii

Moja podróz przez Holokaust

jedwab2.jpg 

erec.jpg

Koszerne produkty

kosher4.jpg

 

Chabad

chabad.jpg
wikipardes.jpg

JUDAICA

magen_1.jpg

Szalom TV

szalomtv.jpg

KOL POLIN

Trzykolorowa Gefiltefish  Email
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Szabat i nie tylko
Przepis ten zapożyczyłam z koszernej książki kucharskiej kanadyjskiej autorki Norene Gilletz, ponieważ jest łatwy w wykonaniu, atrakcyjny wizualnie, a przede wszystkim smaczny! Poza tym, wzbogaca naszą tradycyjną kuchnię o nowe wariacje na temat gefilte.
Potrawa ta będzie dobra do serwowania zarówno na Seudah Purim, Seder Pesach, jak i uroczysty Szabat.

 

Składniki:

 

  • mieszane ryby - filety/mogą być mrożone/ - ok 1,3 kg
  • 2 duże jajka, lekko roztrzepane
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czosnku/sproszkowanego/
I warstwa:
1/3 zmielonych ryb
1/2 szklanki pokrojonej w kosteczkę czerwonej papryki
2 dymki pokrojone w kosteczkę
2 łyżki posiekanego koperku
II warstwa:
1/3 zmielonych ryb
1 opakowanie /300g/mrożonego szpinaku, odciśnietego z płynu
2 łyżki posiekanej bazylii lub pietruszki
III warstwa:
1/3 zmielonych ryb
1 szklanka ugotowanej i utłuczonej marchewki
1 łyżka posiekanej kolendry świeżej lub innych ziół
przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180C. Dwie formy "keksówki" /o wym.9/5 cali- ok.23na13cm/ wysmaruj olejem. W dużej misce połącz zmielone ryby, jaja, sól, pieprz i czosnek w proszku, dobrze wymieszaj, podziel na trzy równe części. Każdą część umieść w osobnej miseczce i zmieszaj dobrze ze skladnikami jak wyżej. Każdą masę podziel na pół i równo rozłóż w obu foremkach, zaczynająć od warstwy z papryką, następna warstwa szpinakowa, na końcu marchewkowa.
Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką wody.
Piec nieprzykrywając foremek ok 1 godz. Po wyjęciu i przestudzeniu, umieścić w lodówce na 20-30 min.
Gefilte w takim wykonaniu, z pewnością zachwyci nie tylko domowników, ale i gości przy szabatowym stole :)
 

Pray for Izrael

200w.gif

Am Israel Chai !

AKIVA EGER

Czytaj TUTAJ

2a.jpg

 

Ambasada Izraela w Polsce

ambas1 (2).jpg

Hebrajski w Gminie

Chetnych do nauki

prosimy o kontakt

hebr2.jpg

15-activity Jewish community of Poznan

15c.jpg

15-lat naszej Gminy

tora.jpg

IRENA SENDLER-KONCERT

sendler.jpg

Codzienna Miszna

rapoport.jpg

Tajemniczy świat Żydów YTtajemniczy.jpg

 

oraz na  Facebooku

JEWISH.pl

 jewish.jpg

EC CHAIM

ec-chaim.jpg

Shavei Polska

shavei.jpg

Zydowski Instytut Historyczny

zih.jpg

C I H

3a.jpg
wirtualny.jpg

TSKZ

tskz.jpg

POLIN

Wirtualny spacer po wystawie stałej

polin.jpg

mhzp_logo_new3755.jpg

Muzeum Galicja

galicja.jpg
fdzz.jpg

nissenbaum.jpg

Trzemeszno

logo.jpg+ lista nazwisk

Kulmhof am Ner

kulmhof1.jpg Kliknij obrazek

Shimon Peres Funeral

simon2.jpg

Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl