POLUB NAS :)

facebook.jpg

Nasz You Tube

ytube.jpg

KONTAKT

BIURO

Fundacja Synagoga Nowa

PIC 913955244
2016-04-04_101608.jpg

The National Library of Israel

library1.jpg

Posen Library

KLIK library.jpg

Kalendarz

  calenda1.jpg

Bar Micwa Ryana

Kliknij TUTAJ rayan2.jpg

Blog Leona Jedwabia z Australii

Moja podróz przez Holokaust

jedwab2.jpg 

erec.jpg

Koszerne produkty

kosher4.jpg

 

Chabad

chabad.jpg
wikipardes.jpg

JUDAICA

magen_1.jpg

Szalom TV

szalomtv.jpg

KOL POLIN

Sufganiot (Izraelskie pączki z dżemem)  Email
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Szabat i nie tylko
Autor: Ewa Orew   

Przepis nadesłała Ewa Orew

 

Składniki: 


¼ kubka cukru
1 łyżka stołowa drożdży suchych
2 żółtka
2 łyżki stołowe masła lub margaryny
1 łyżeczka wanilii
2 ½ kubka mąki
¼ łyżeczki soli
olej roślinny
½ kubka dżemu
½ kubka cukru na lukier

 

Przygotowanie: 

W dużej misce rozpuść jedną łyżkę cukru w 2/3 kubka (150 ml) ciepłej wody. Dodaj
drożdże i odstaw na 10 minut. Dobrze wymieszaj z żółtkami, masłem, wanilią i
pozostałą częścią cukru. Ciągle mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) dodawaj
mąkę i sól. Możesz musieć dodać więcej mąki, żeby uzyskać odpowiednią
konsystencję ciasta.
Przenieś rozrobione ciasto na stół (lub inną płaską powierzchnię) dobrze
posypaną mąką. Rozgniataj kilka minut, aż ciasto będzie jednorodne i elastyczne.
Przełóż je do natłuszczonej olejem miski, i posmaruj lekko olejem też po
powierzchni. Przykryj folią przezroczystą lub ściereczką i odstaw w ciepłe
miejsce, aby wyrosło (powinno co najmniej podwoić swoją objętość).
Po upływie ok. półtorej godziny wyjmij ciasto, rozwałkuj je do ok. 1 cm
grubości. Używając foremki wytnij okrągłe placuszki. Resztki zbierz, delikatnie
rozgnieć i użyj ponownie. Placuszki ułóż na brytfance lekko posypanej mąką i
odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Pączki powinny podwoić swoją objętość.
W głębokiej rynience (patelni lub rondlu) rozgrzej olej do ok. 180 st. C.
Wkładaj ostrożnie wyrośnięte pączki. Smaż je po obu stronach po 2-4 minuty, aż
przybiorą złoto-brązowy kolor. Wyjmij je z oleju i ułóż ostrożnie na papierowych
ręcznikach, aby odsączyć ewentualny nadmiar oleju.
Napełnij strzykawkę tortową dżemem i następnie nacinając delikatnie bok pączka,
wstrzyknij do środka każdego z nich odrobinę dżemu. Obtocz w cukrze i podawaj.

 

Pray for Izrael

200w.gif

Am Israel Chai !

Pesach 22-30.04

seder.jpg

AKIVA EGER

Czytaj TUTAJ

2a.jpg

 

Ambasada Izraela w Polsce

ambas1 (2).jpg

Hebrajski w Gminie

Chetnych do nauki

prosimy o kontakt

hebr2.jpg

15-activity Jewish community of Poznan

15c.jpg

15-lat naszej Gminy

tora.jpg

IRENA SENDLER-KONCERT

sendler.jpg

Codzienna Miszna

rapoport.jpg

Tajemniczy świat Żydów YTtajemniczy.jpg

 

oraz na  Facebooku

JEWISH.pl

 jewish.jpg

EC CHAIM

ec-chaim.jpg

Shavei Polska

shavei.jpg

Zydowski Instytut Historyczny

zih.jpg

C I H

3a.jpg
wirtualny.jpg

TSKZ

tskz.jpg

POLIN

Wirtualny spacer po wystawie stałej

polin.jpg

mhzp_logo_new3755.jpg

Muzeum Galicja

galicja.jpg
fdzz.jpg

nissenbaum.jpg

Trzemeszno

logo.jpg+ lista nazwisk

Kulmhof am Ner

kulmhof1.jpg Kliknij obrazek

Shimon Peres Funeral

simon2.jpg

Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl