Ryba w sosie cytrynowym (6 porcji) |
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Szabat i nie tylko | |
Skladniki; 6 kawałków (dzwonka) szczupaka lub karpia 2 marchwie pokrojone w plastry Mały kawałek selera pokrojony w paski 3 cebule pokrojone w plastry 3 szklanki wody 2 łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu 2 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie: W szerokim płaskim rondlu ułożyć warzywa, posypać solą i pieprzem, zalać wodą, zagotować, włożyć ostrożnie rybę i gotować przez pół godz. na małym ogniu, aby się nie rozeszła. Ugotowaną rybę przekładamy na głębszy półmisek poprzednio podgrzany, a wywar przecedzamy. W naczyniu roztrzepać żółtka z cytryną i ciągle mieszając wlewamy wywar, stawiamy na małym ogniu ale nie dopuszczamy do wrzenia, mieszamy dalej aż zgęstnieje. Takim sosem polewamy rybę na półmisku, posypujemy zieleninką, podajemy z ziemniaczkami i gotowanymi jarzynami (zielony groszek, brokuły, kalafior…) |
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl