POLUB NAS :)

facebook.jpg

info kontakt

Kontakt z biurem Gminy

tylko drogą mailową 

poznan@jewish.org.pl

Fundacja Synagoga Nowa

PIC 913955244
2016-04-04_101608.jpg
erec.jpg

Koszerne produkty

kosher.jpg

 

TSKZ

tskz.jpg

Chabad

chabad.jpg
wikipardes.jpg
wirtualny.jpg

JUDAICA

magen_1.jpg

KOL POLIN

Leczniczy rosół z knejdlach | Drukuj |  Email
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Szabat i nie tylko
Znana także jako żydowska penicylina na przeziębienia. Kulki macy są tradycyjnie bardziej znane jako knejdlach (w Jidysz knedle, pyzy). Zupa z kulkami macy generalnie jest bardzo delikatnym rosołem z kurczaka z dwoma lub trzema kulkami macy, które są wielkości piłeczki do ping-ponga (albo czasami jednej dużej kulki). Czasami dodanych jest kilka dużych kawałków marchewki albo selera naciowego. Kulki z macy mogą być bardzo miękkie i lekkie albo twarde i ciężkie. Zupa ta jest zazwyczaj podawana w święto Paschy na sederze, ale jedzona jest także przez cały rok.

Poniżej podaję przepis na zupę z kulkami macy. Pietruszka w tych kulkach nie jest tradycyjnym dodatkiem, ale ja ją lubię.

  • 1/2 filiżanki macy
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki oleju lub tłuszczu wytopionego z kurczaka
  • 2 łyżeczki wody lub rosołu z kurczaka
  • 2 łyżeczki świeżej, posiekanej pietruszki
  • odrobina czarnego pieprzu
  • 2 kwarty chudego rosołu z kurczaka albo bulionu


Dokładnie ubij jajka, olej i wodę razem. Dodaj macę, pietruszkę i czarny pieprz i mieszaj aż do momentu otrzymania gładkiej konsystencji. Zostaw na kilka minut, aby maca wchłonęła pozostałe składniki, a następnie wymieszaj.

Doprowadź rosół do wrzenia i zmniejsz ogień tak, aby rosół ledwie się gotował. Zmocz dłonie w wodzie i zrób kulki z około 1-2 łyżeczek masy macowej każdą. Włóż kulki delikatnie do gotującego się rosołu. Po około 15 minutach będą już gotowe do jedzenia. Możesz jednak zostawić je dłużej na wolnym ogniu, aby wchłonęły więcej smaku rosołu. Będą gotowe kiedy wypłyną na powierzchnię rosołu i będą pulchne.
Aby zrobić bardziej miękkie kulki należy użyć trochę mniej oleju, więcej wody i gotować dłużej w mniejszej temperaturze. Natomiast aby zrobić kulki twardsze należy postąpić odwrotnie

Jeżeli chcesz wyleczyć przeziębienie dodaj więcej czarnego pieprzu do rosołu (pieprz oczyszcza zatoki).

/żródło: JewFAQ/ 

 

ATTENTION !

About the visits to the grave

of Akiva Eger please get in touch with Mrs. Estera by phone +48 726 100 199 Or via email gekafka@jewish.org.pl

Ambasada Izraela w Polsce

ambas1 (2).jpg

Shabbat - info

niebieski.jpgZapraszamy w piatek

25 września na godz 18:00

YOM KIPPUR

Zapraszamy w niedzielę

27 września na g. 18:00

-w poniedziałek 28.09

"złamanie "postu g. 19:26

jom.jpg

The National Library of Israel

library1.jpg

Obozy letnie 2020

INFORMACJA TUTAJ

jcc.jpg

15-activity Jewish community of Poznan

15c.jpg

15-lat naszej Gminy

tora.jpg

Zydowski Instytut Historyczny

zih.jpg

Tajemnice Judaizmu

podcast.jpg Kliknij obrazek

Codzienna Miszna

rapoport.jpg

IRENA SENDLER-KONCERT

sendler.jpg

Warsztaty w Gminie

W każdy czwartek od godz.18:15taniec.jpg

C I H

3a.jpg

POLIN

Wirtualny spacer po wystawie stałej

polin.jpg

mhzp_logo_new3755.jpg

Muzeum Galicja

galicja.jpg
fdzz.jpg

nissenbaum.jpg

Kulmhof am Ner

kulmhof1.jpg Kliknij obrazek

Shavei Polska

shavei.jpg

Szalom TV

szalomtv.jpg

Muzyka klezmerska

radio kl.jpg

Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl