Kugel ziemniaczany | | Drukuj | |
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Szabat i nie tylko | |
Tem przepis również otrzymaliśmy od Dawida z Torunia. Pyszny !
Kugele:
Ziemiaki, wiadomo obieramy i scieramy na tarce lub mikserem. Starte ziemiaki wylewamy na sitko aby pozbyc sie wody z ziemiakow. Wazne zebysmy nie wyciskali tej wody. Dodajemy cebule, ktorej czesc kroimy w kosteczke i szklimy na oliwie, a czesc scieramy na tarce i mieszamy wszystko z utartymi ziemiakami. Dodajemy reszte skladnikow. i mieszamy wszystko recznie. Rozgrzewamy wczesniej piekarnik do 250 s. Wkladamy do rozgrzanego piekarnika blaszke z odrobina oliwy i rozgrzwamy. Kiedy blaszka jest bardzo goraca wlewamy mase i wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperature do 200 s. i tak pieczemy przez 45 min do godzinki. |
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl