Koperkowe śledziki |
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Szabat i nie tylko | |
Redaktor: Estera G. Kafka | |
składniki: /4 osoby/
- 4 filety śledziowe / osobiście kupuję "z beczki" i sama oprawiam, ale polecam również "Lisnera"/
- 1 średnia cebula /polecam cukrową lub czosnkową/
- 1/6 czerwonej papryki
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- sok z 1/2 małej cytryny do skropienia
- garść pokrojonrgo koperku
- sól i pieprz
Filety wymoczyć, oprawić i pokroić w kostkę lub paseczki niezbyt grube(nie powinny być wyrażnie słone)
paprykę pokroić w cieniutkie paseczki (nitki)
cebulkę w drobną kosteczkę
składniki posolić, popieprzyć (świeżo zmielony pieprz dodaje wyrazistego smaku)
skropić cytryną, wymieszać, odczekać 10 minut, dodać olej i na koniec wrzucić garść posiekanego kopru.
Jeśli nie śpieszymy się z podaniem, dobrze jest wstawić na godzinę do lodówki, ale i bez tego smakuje wspaniale!
A z sezamowymi ziemniaczkami - po prostu palce lizać !!!!
|
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl