KONTAKT

BIURO

Wsparcie finansowe Gminy

Numery kont info

POLUB NAS :)

facebook.jpg

Nasz You Tube

ytube.jpg

The National Library of Israel

library1.jpg

Posen Library

KLIK library.jpg

Kalendarz

  calenda1.jpg

TSKZ

tskz.jpg

Bar Micwa Ryana

Kliknij TUTAJ rayan2.jpg

Blog Leona Jedwabia z Australii

Moja podróz przez Holokaust

jedwab2.jpg 

erec.jpg

Koszerne produkty

kosher4.jpg

 

Chabad

chabad.jpg
wikipardes.jpg

Szalom TV

szalomtv.jpg

KOL POLIN

Holiszkies wegetariańskie  Email
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Szabat i nie tylko

Polecam wszystkim - nie tylko wegetarianom czy veganom, wspaniałe gołabki z włoskiej kapusty z nadzieniem z kaszy gryczanej, podawane w sosie rodzynkowo-pomidorowym! Jest to przepis stworzony wspólnie przeze mnie i Vierka - naszego szefa kuchni koszernej Humuserii "Yaffo" w Warszawie.

 

Najpierw zajmiemy się kapusta włoska, ponieważ nie jest łatwo ja wykoszerować, będzie to wymagało sporo uwagi i cierpliwosci, ale warto!

Po pierwsze, wycinamy ostrożnie głab i oddzielamy kolejno liscie, aby nie uszkodzić ich. Pod lupa (!) ogladamy każdy lisć osobno, sprawdzajac na obecnosć wszelkich owadów czy robaków. Jesli jest "podziurawiona" i stwierdzimy  obecnosć takowych, kapusta nie nadaje się. Jesli nie dostrzeżemy takowych, kapustę należy namoczyć w misce z woda z dodatkiem kilku garsci soli na 2-3 godziny, aby ewentualne owadzie jajeczka uległy zagładzie i oddzieliły się od lisci. Ja zostawiam poprostu na noc, a następnego dnia dobrze wypłukuję i bardzo krótko obgotowuję, nie solac już wody. Wystarczy "zblanszować". Kolejno wyjmować liscie z garnka i umieszczać na obróconym do góry dnem cedzaku. Pozostawiamy do ostudzenia.

 

Teraz mamy czas na przygotowanie farszu, do którego potrzebujemy:

 

- kasza gryczana /każda w czystej postaci bez dodatków witaminowych/

- cebula

- swieża papryka czerwona

- przyprawy: majeranek, sól, pieprz, nieco kuminu, ostrej papryki, czosnek

- olej rzepakowy

 

Celowo nie podaję ilosci użytych produktów, albowiem każdy indywidualnie wg własnego uznania może dobrać proporcje. Należy zrobić tak, aby nam smakowało :)

 

Kaszę wsypać do garnka z rozgrzanymi 2-3 łyżkami oleju, wymieszać, zalać goraca woda 3-4 cm ponad kaszę, gdy się zagotuje, regulujemy "ogień" do minimum, przykrywamy i dusimy do "otworzenia" się ziaren, mieszajac od czasu do czasu, dolewajac ewentualnie nieco wody. Powinna być miękka ale nie rozgotowana !

 

Pokrojona w piórka cebulę podsmażamy na oleju do zbrazowienia, powinna być lekko przypalona, w połowie czynnosci dodać posiekany czosnek oraz pokrojona w drobna kosteczkę paprykę, nadmiar tłuszczu usunać.

 

Teraz mieszamy kaszę z cebulka i przyprawiamy spora iloscia majeranku oraz reszta dodatków. Farsz powinien być spoisty.

 

Następna czynnoscia jest scięcie zgrubiałych częsci liscia z kapusty, ostrożnie aby nie zrobić dziur.

Nakładamy łyżka farsz, niezbyt dużo, aby zachować proporcje między smakiem kapusty i farszu, tak aby dały zwinać się w "kopertę" i układamy na wysmarowanej olejem blasze lub naczyniu żaroodpornym, każdy holiszkies należy również przesmarować.

Pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku, nie zakrywajac, do lekkiego zbrazowienia.

 

No i czas na zrobienie wspaniałego sosu!

 

- 2 spore cebule pokrojone przesmażyć na patelni, dodać kilka zabków posiekanego czosnku, 3-4 pokrojone pomidory swieże lub mała puszka pomidorów bez skórek. Podusić 15-20 min na wolnym ogniu, przełożyć do rondelka.

 

2- garsci rodzynek /używać tylko nieoliwione i bez żadnych dodatków!/ wrzucamy na patelnię z rozgrzanymi 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i mieszajac podsmażyc chwilę aż napęcznieja i lekko się przypala. Dodać do cebuli i zmiksowac, podlać nieco woda zmieszana pol na pol z sokiem jablkowym, dodać majeranku, ostrej papryki lub pieprzu cayenne i przyprawić do smaku. Sos powinien być wyrazisty w smaku, slodko pikantny, lekko gęstawy.

 

Upieczone holiszkies wyłożyć na talerze, polać sosem, zjesć ze smakiem :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Am Israel Chai !

ATTENTION !

About the visits
to the grave
of Akiva Eger
please stay in touch
Ten adres email jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć
OrWhats App only
+48726100199

AKIVA EGER

Czytaj TUTAJ

2a.jpg

 

Ambasada Izraela w Polsce

ambas1 (2).jpg

Hebrajski w Gminie

Chetnych do nauki

prosimy o kontakt

hebr2.jpg

15-activity Jewish community of Poznan

15c.jpg

15-lat naszej Gminy

tora.jpg

IRENA SENDLER-KONCERT

sendler.jpg

Codzienna Miszna

rapoport.jpg

Tajemniczy świat Żydów YTtajemniczy.jpg

 

oraz na  Facebooku

JEWISH.pl

 jewish.jpg

EC CHAIM

ec-chaim.jpg

Shavei Polska

shavei.jpg

Zydowski Instytut Historyczny

zih.jpg

C I H

3a.jpg
wirtualny.jpg

POLIN

Wirtualny spacer po wystawie stałej

polin.jpg

mhzp_logo_new3755.jpg

Muzeum Galicja

galicja.jpg
fdzz.jpg

nissenbaum.jpg

Trzemeszno

logo.jpg+ lista nazwisk

Kulmhof am Ner

kulmhof1.jpg Kliknij obrazek

Shimon Peres Funeral

simon2.jpg

Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl