Cymes marchwiowo-śliwkowy z knedelkami |
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Szabat i nie tylko | |
Składniki na cymes składniki na knedelki 1,5 kg ukośnie pokrojonej marchewki 18 suszonych śliwek szklanka rosołu 2-3 łyżki brązowego cukru 1,5 szklanki mąki macowej 1i1/2 szklanki wody 2 roztrzepane jajka 50g margaryny sól, pieprz do smaku Łyżka miodu Sól i sok cytrynowy do smaku Przygotowanie cymesu Śliwki moczyć godzinę w letniej wodzie. W płaskim szerokim rondlu roztopić cukier aż do uzyskania jasnego karmelu. Na gorący karmel wyłożyć margarynę i starannie wymieszać. Dodać wodę, marchewkę pokrojoną , miód i wymieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 min.Dodać sól, odsączone śliwki, knedelki i gotować ok. 15 minut, po czym skropić sokiem cytrynowym i gotować jeszcze na małym ogniu ok. 10 min. Pozostawić potrawę pod przykryciem na pół godziny aby smaki wymieszały się. Przygotowanie knedelków: Do miski wlać szklankę rosołu, wsypać mąkę i starannie mieszając dodawać pozostałe składniki. W razie potrzeby dosypać nieco mąki macowej, aby masa była jednolita i gęstawa. Formować naoliwionymi dłońmi małe kuleczki. Takie knedelki można również stosować do rosołu lub innych zup. |
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl