KONTAKT

BIURO

Wsparcie finansowe Gminy

Numery kont info

POLUB NAS :)

facebook.jpg

Nasz You Tube

ytube.jpg

The National Library of Israel

library1.jpg

Posen Library

KLIK library.jpg

Kalendarz

  calenda1.jpg

TSKZ

tskz.jpg

Bar Micwa Ryana

Kliknij TUTAJ rayan2.jpg

Blog Leona Jedwabia z Australii

Moja podróz przez Holokaust

jedwab2.jpg 

erec.jpg

Koszerne produkty

kosher4.jpg

 

Chabad

chabad.jpg
wikipardes.jpg

Szalom TV

szalomtv.jpg

KOL POLIN

Chałka na zakwasie | Drukuj |  Email
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Szabat i nie tylko
20.07.2009.

Przepis ten otrzymałam od Davida z Torunia, którego gościliśmy niedawno w naszej Gminie.

Mieliśmy okazję zachwycać się smakiem chałek, które David własnoręcznie upiekł i przyniósł na Szabat.

 

Chalki -  pisze Dawid - z nimi jest troche zabawy...(A my zapewniamy że warto!!!)

Własciwie to jest kilka rodzinnych przepisow, pomieszanych i polaczonych w mojej mamy i Sary wlasny przepis:-)

 

2,5 kg maki pszennej, przesianej przez sitko
kostka drozdzy
ok. 700ml wody
szklanka oleju
cukier do smaku
3 cale sprawdzone jajka
2 zoltka
sol do smaku

 

Okolo 8 godzin przed robieniem wlasciwego ciasta na chalki trzeba zrobic zaczyn. Do tego bedzie potrzebna dosc spora miska, 500ml wody letniej, kostka drozdzy, cukier (7 lyzeczek) i ok. 1kg maki. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy zaczyn na 8 godzin aby zaczal pracowac. Po 8 godzinach dodajemy reszte zkladnikow i mieszamy je dokladnie. wiadomo, jezeli chcemy aby chalki byly bardziej slodkie, dodajemy wiecej cukru, jezeli maja byc bardziej slone, wiecej soli. Wyrobione ciasto zostawiamy na 2-3 godzin aby wyroslo. Co godzine powinnismy ciasto ugniatac energicznie przez 5 minut i odstawiac z powrotem do wyrosniecia. Po 3 godzinach pleciemy chalki z 6 warkoczy ciasta. Uformowane chalki smarujemy zoltkiem rozcienczonym z odrobina zimnej wody i posypujemy makiem, sezamem. Ponownie zostawiamy je na godzinke do wyrosniecia. Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do 250 s. Wkladamy chalki i po uplywie 15 minut zmniejszamy temperature do 180 s. W takiej temp. pieczamy chalki przez 35 min.

 

Am Israel Chai !

ATTENTION !

About the visits
to the grave
of Akiva Eger
please stay in touch
Ten adres email jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć
OrWhats App only
+48726100199

AKIVA EGER

Czytaj TUTAJ

2a.jpg

 

Ambasada Izraela w Polsce

ambas1 (2).jpg

Hebrajski w Gminie

Chetnych do nauki

prosimy o kontakt

hebr2.jpg

15-activity Jewish community of Poznan

15c.jpg

15-lat naszej Gminy

tora.jpg

IRENA SENDLER-KONCERT

sendler.jpg

Codzienna Miszna

rapoport.jpg

Tajemniczy świat Żydów YTtajemniczy.jpg

 

oraz na  Facebooku

JEWISH.pl

 jewish.jpg

EC CHAIM

ec-chaim.jpg

Shavei Polska

shavei.jpg

Zydowski Instytut Historyczny

zih.jpg

C I H

3a.jpg
wirtualny.jpg

POLIN

Wirtualny spacer po wystawie stałej

polin.jpg

mhzp_logo_new3755.jpg

Muzeum Galicja

galicja.jpg
fdzz.jpg

nissenbaum.jpg

Trzemeszno

logo.jpg+ lista nazwisk

Kulmhof am Ner

kulmhof1.jpg Kliknij obrazek

Shimon Peres Funeral

simon2.jpg

Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl