Wykwintna fasolka z migdałami |
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie | |
Składniki:
2 funty fasolki zielonej, obranej i opłukanej
2 łyżeczki soli ½ filiżanki margaryny 1 szklanka slivered migdałów ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj ok 3 litry osolonej wody, gdy będzie wrzała wrzuć fasolkę, doprowadż ponownie do wrzenia i gotuj bez przykrywania 10-12 minut, aby była miękka, ale wciąż krucha.
Wyłóż na durszlak, przepłucz zimną wodą, pozostaw do odsączenia.
W niewielkim rondelku roztop margarynę, wrzuć do niej migdały i praż na wolnym ogniu aż się delikatnie zrumienią.
Odsączoną fasolkę przerzuć spowrotem do dużego garnka i na wolnym ogniu odparuj dobrze resztki wilgoci, po czym upróżone migdały wraz z margaryną przesyp nad fasolką, lekko posól i popieprz, delikatnie wszystko przemieszaj, gotowe.
Podawaj od razu gorące !
/6-8 porcji/
/żródło: chabad.org/
|
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl