Moi Kochani, wyjątkowy przepis na noworoczny stół, łatwy do wykonania łosoś w wykwintnym syropie klonowym specjalnie dla Was, naszych wiernych czytelnikow przesylam z życzeniami SZANA TOWA z Anglii :)
Składniki:
1/3 szklanki syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki musztardy Dijon-style
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka pieprzu grubo mielonego
1 filet z łososia, ok 3 funtów, no, powiedzmy na nasze apetyty moze byc 1,5 kg :) bez skóry, usunąć ości, przystrzyc płetwy
Co dalej?
Rozgrzej piekarnik do 500F/260C/. Wymieszać wszystkie składniki w misce. Ułóż
łososia w brytfance lub aluminiowej formie stroną od skóry na dnie,
naczynie powinno być dostosowane do wielkości ryby,zalej mieszanką
składników równomiernie. Piec 18 minut, może dwie więcej, aż ryba zmięknie, ale będzie twarda w dotyku. Przełóż na półmisek i polej sosem z brytwanki. Podawać na gorąco, lub w temperaturze pokojowej. Dla wzmocnienia smaku prosze posypac kilkoma galązkami świeżego koperku :)
I jeszcze jedna dobra rada : aby wyeliminować niezbyt miły dla
podniebienia smak, jaki daje tłuszcz łososia, przed pieczeniem wycinamy
wszelkie przerośnięte kawałki, nie żałujemy, zostawiamy tylko czyste
mięsko! A wtedy,,,palce lizać
Danie bezglutenowe!
Jako dodatek do słodkiej roszhaszanowej rybki można podać jabłuszka pieczone w rozmarynie i miodzie skropione sokiem z limonki.
Szana Towa!!
Zapraszam do odwiedzenia naszego działu "Quchnia z tradycją", gdzie znajdziecie Państwo kilka innych ciekawych przepisów :)
|