Na ucztę purimową piecze się specjalny rodzaj chały: ogromnych rozmiarów i z dużą ilością rodzynek.
1 kg maki, 5 dkg drożdży, 7 dkg cukru, 1 l mleka, 2-3 jaja, sól, 5-7 dkg masła, paczka rodzynek.
Drożdże, mleko, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki wymieszać, odstawić na 5 minut. Resztę cukru i żółtka ubić na jasnozłoto. Dodać do drożdży, dodać sól, i 2 szklanki mąki, wyrobić lekko. Dodać cieple roztopione masło, wyrobić. Dodać tyle mąki, aby ciasto się nie kleiło do ręki, ale im mniej mąki, tym lepiej. Wyrobić, aż bardzo gładkie, elastyczne.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Dodać rodzynki i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na trzy części, zrobić z nich długie wałki, upleść w warkocz. Podwinąć końce pod spod, ułożyć na blasze posmarowanej masłem - czekać aż będzie trzy razy większe. Posmarować jajem. Wstawić do zimnego pieca na 1 godzinę i piec - daje to ciastu możliwość dalszego rośnięcia, bez obawy, że się zapadnie przy przenoszeniu.
/żródło: FŻP /
film zapożyczony z You Tube i przedstawia inny sposob na splecenie purimowej chały.