POLUB NAS :)

facebook.jpg

Nasz You Tube

ytube.jpg

KONTAKT

BIURO

Fundacja Synagoga Nowa

PIC 913955244
2016-04-04_101608.jpg

The National Library of Israel

library1.jpg

Posen Library

KLIK library.jpg

Kalendarz

  calenda1.jpg

Bar Micwa Ryana

Kliknij TUTAJ rayan2.jpg

Blog Leona Jedwabia z Australii

Moja podróz przez Holokaust

jedwab2.jpg 

erec.jpg

Koszerne produkty

kosher4.jpg

 

Chabad

chabad.jpg
wikipardes.jpg

JUDAICA

magen_1.jpg

Szalom TV

szalomtv.jpg

KOL POLIN

Maślane, chrupiące hamantasze  Email
PURIM.w kuchni
Takie ciasteczka ...palce lizac ! Purim..Purim kochani, więc przygotowałam coś specjalnego !
Przepis ściągnęłam od Jamie Geller, blogerki kulinarnej, krórej radami i przepisami posiłkuję się od dawna we własnej kuchni. Polecam gorąco, gdyż są sprawdzone, nie wymagające specjalnych umiejetności, a i szybkie w przygotowaniu. Jamie lubi experymentować, więc Jej pomysły kulinarne są niepowtarzalne :)


Pozwoliłam sobie przetłumaczyc wstęp - cenne uwagi, resztę tekstu zamieszczam w oryginale, poniżej jest też link do filmiku - jak wykonac te ciasteczka. Życzymy udanych wypieków !

 

"Hamantaschen są również znane jako „oznei haman”, co dosłownie oznacza „uszy Hamana”. Tak, tak naród żydowski świętuje swoje historyczne zwycięstwo nad prześladowaniami i złoczyńcą Hamanem. Wypełniamy uszy naszym wrogom makiem lub dżemem i jemy! Nie zadzieraj z nami! W tym przepisie hamantashen nie stosuje się żadnego wymyślnego sprzętu, dzięki czemu można robić je z dziećmi lub nawet w mieszkaniu studenckim. Smakują również niesamowicie, w przeciwieństwie do tych hamantaschen wypełnionych trocinami z supermarketów. Przeczytaj te ważne wskazówki: * Wskazówki: nie używaj zbyt dużo napełniania - choć raz zachowaj kontrolę. Kiedy napełniasz hamantaschen, połóż mokry ręcznik na niewypełnionych kółkach, aby nie wyschły. Zapobiega to pękaniu, dzięki czemu można łatwo złożyć ciasto."

 

english below...

 

"Hamantaschen are also known as ‘oznei haman’, which literally means ‘Haman’s ears.’ Yes, that is how the Jewish people celebrate their historic victory over persecution and the evil villain Haman. We fill our enemies’ ears with poppy seeds or jam and eat them! Don’t mess with us! This hamantashen recipe doesn’t use any fancy equipment so you can make it with kids or even in your college apartment. It also tastes amazing, unlike those supermarket sawdust-filled hamantaschen. Make sure you read these important tips: *Tips: Don’t use too much filling- have some self control for once. When you are filling the hamantaschen, place a wet towel on the unfilled circles so they don’t dry out. This prevents cracking so you can easily fold the dough."

 

 

  • Duration
  • Cook Time
  • Prep Time
  • 20 hamantaschenServings

Ingredients

Dough

  • ¾ cup butter
  • ¾ cup sugar
  • 1 egg
  • 1 teaspoon vanilla
  • ½ teaspoon salt
  • 1 teaspoon baking powder
  • 2½ cups flour

Dulce de leche filling

  • Dulce de leche

Apple cinnamon filling

  • Apple
  • Cinnamon
  • Brown sugar

Brie and pecan filling

  • Brie
  • Pecan
  • Honey

Chocolate filling

  • Your favorite milk chocolate (we used flakey mekupelet chocolate from Israel)

Preparation

  1. In a large glass bowl, whisk the butter and sugar until the mixture starts to become smooth. Add the egg and vanilla. Whisk again until creamy. While whisking, add the salt and baking powder. Gradually add the flour while mixing (you can use a wooden spoon now). When the dough looks crumbly, knead with your hands in the bowl until it looks consistent throughout. Form the dough into a block, wrap with plastic and place in the fridge for at least 2 hours. You can even leave it overnight.
  2. Place the dough on a floured surface and roll out with a rolling pin. The dough will be difficult to roll out, so hit it with the pin and press with your fingers until it starts to flatten. Patch any cracks with your fingers. Roll the dough to 1/8 inch thickness.
  3. Using a cup, bowl or a cookie cutter of 3-4 inch diameter, cut circles in the dough. Cover circles with a wet towel.
  4. In each hamantaschen, we need 1 teaspoon of filling. After scooping the filling into the center of the dough, it’s time to fold. Make 3 folds, each one should cover 1/3 of the circle. If any cracks form, use your finger to mend them.
  5. Place hamantaschen on a greased baking tray and bake at 350°F / 175° C for around 25 minutes. They are done when the dough turns a slight golden brown.
 
 

Pray for Izrael

200w.gif

Am Israel Chai !

Pesach 22-30.04

seder.jpg

AKIVA EGER

Czytaj TUTAJ

2a.jpg

 

Ambasada Izraela w Polsce

ambas1 (2).jpg

Hebrajski w Gminie

Chetnych do nauki

prosimy o kontakt

hebr2.jpg

15-activity Jewish community of Poznan

15c.jpg

15-lat naszej Gminy

tora.jpg

IRENA SENDLER-KONCERT

sendler.jpg

Codzienna Miszna

rapoport.jpg

Tajemniczy świat Żydów YTtajemniczy.jpg

 

oraz na  Facebooku

JEWISH.pl

 jewish.jpg

EC CHAIM

ec-chaim.jpg

Shavei Polska

shavei.jpg

Zydowski Instytut Historyczny

zih.jpg

C I H

3a.jpg
wirtualny.jpg

TSKZ

tskz.jpg

POLIN

Wirtualny spacer po wystawie stałej

polin.jpg

mhzp_logo_new3755.jpg

Muzeum Galicja

galicja.jpg
fdzz.jpg

nissenbaum.jpg

Trzemeszno

logo.jpg+ lista nazwisk

Kulmhof am Ner

kulmhof1.jpg Kliknij obrazek

Shimon Peres Funeral

simon2.jpg

Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl