Maślane, chrupiące hamantasze |
PURIM.w kuchni | |
Przepis ściągnęłam od Jamie Geller, blogerki kulinarnej, krórej radami i przepisami posiłkuję się od dawna we własnej kuchni. Polecam gorąco, gdyż są sprawdzone, nie wymagające specjalnych umiejetności, a i szybkie w przygotowaniu. Jamie lubi experymentować, więc Jej pomysły kulinarne są niepowtarzalne :)
Pozwoliłam sobie przetłumaczyc wstęp - cenne uwagi, resztę tekstu zamieszczam w oryginale, poniżej jest też link do filmiku - jak wykonac te ciasteczka. Życzymy udanych wypieków !
"Hamantaschen są również znane jako „oznei haman”, co dosłownie oznacza „uszy Hamana”. Tak, tak naród żydowski świętuje swoje historyczne zwycięstwo nad prześladowaniami i złoczyńcą Hamanem. Wypełniamy uszy naszym wrogom makiem lub dżemem i jemy! Nie zadzieraj z nami! W tym przepisie hamantashen nie stosuje się żadnego wymyślnego sprzętu, dzięki czemu można robić je z dziećmi lub nawet w mieszkaniu studenckim. Smakują również niesamowicie, w przeciwieństwie do tych hamantaschen wypełnionych trocinami z supermarketów. Przeczytaj te ważne wskazówki: * Wskazówki: nie używaj zbyt dużo napełniania - choć raz zachowaj kontrolę. Kiedy napełniasz hamantaschen, połóż mokry ręcznik na niewypełnionych kółkach, aby nie wyschły. Zapobiega to pękaniu, dzięki czemu można łatwo złożyć ciasto."
english below...
"Hamantaschen are also known as ‘oznei haman’, which literally means ‘Haman’s ears.’ Yes, that is how the Jewish people celebrate their historic victory over persecution and the evil villain Haman. We fill our enemies’ ears with poppy seeds or jam and eat them! Don’t mess with us! This hamantashen recipe doesn’t use any fancy equipment so you can make it with kids or even in your college apartment. It also tastes amazing, unlike those supermarket sawdust-filled hamantaschen. Make sure you read these important tips: *Tips: Don’t use too much filling- have some self control for once. When you are filling the hamantaschen, place a wet towel on the unfilled circles so they don’t dry out. This prevents cracking so you can easily fold the dough."
IngredientsDough
Dulce de leche filling
Apple cinnamon filling
Brie and pecan filling
Chocolate filling
Preparation
|
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl