Rosół z knedelkami |
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - PASSOVER - Pesach w kuchni | |
Rosół jest tradycyjną potrawą podawaną na świąteczne posiłki, gotujemy go jak zawsze- według własnego smaku, ale doradzam dodanie 1-2 ząbki czosnku, całą cebulę średnią z łupinką, szczyptę kurkumy a także jednego pomidora w całości. Natomiast warzywa pokroić w paseczki. Jednak ze względu na zakaz używania mąki w czasie trwania Pesach, do rosołu podajemy małe macowe knedelki.
Składniki :
3/4 szklanki/175g/ zmielonej macy; 2 jajka roztrzepane; 3 łyżki oleju lub kurzego roztopionego tłuszczu; 1 ząbek czosnku drobno posiekanego; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; 1/2 cebuli drobno utartej; 1/4 rozkruszonej kostki bulionu z kurczaka; 6 łyżek /90ml/ wody, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Do dużej miski wsypać macę, dodać jajka, olej lub kurzy tłuszcz oraz resztę składników, dobrze wyrabiać aż do momentu gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję. Wstawić do lodówki na ok 30 min. W szerokim garnku zagotować dużą ilość wody. Łyżeczką nabrać porcję masy i formować kuleczki wilgotnymi dłońmi, wkładać do wrzącej wody. Gotować pod przykryciem ok 15 min. Ugotowane wyłożyć na talerze i pozostawić aby stężały - na ok 20 min.
Uwagi:
Rosól podczas całego gotowania zostawiamy w spokoju, nie mieszając! Z ugotowanego już usuwamy delikatnie pomidora i cebulę, resztę warzyw zostawiamy. Pamiętamy aby podgrzać porządnie przed podaniem, gdyż knedelki będą zimne. |
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl