Pulpeciki z ananasem |
Składniki na pulpety:
Składniki sosu: 1 puszka ananasów (ok. 500gr.) 1 puszka całych pomidorów w zalewie (ok. 750gr.) 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki dobrej pasty pomidorowej ¼ szklanki cukru brązowego 1 pełna łyżka świeżego posiekanego imbiru
Przygotowanie: Pomidory z zalewą przełóż do pojemnika i zmiksuj dokładnie, czosnek przepuść przez praskę i dodaj z resztę składników sosu, wymieszaj. W misce wymieszaj zmielone mięso z resztą składników , dobrze wyrób dłońmi na jednolitą masę. Zwilżaj dłonie wodą i formuj niewielkie pulpeciki. Na dno naczynia żaroodpornego lub odpowiedniej wielkości brytfanki wlej nieco sosu – aby pokrył dno, ciasno ułóż pulpeciki, zalej częścią sosu a następnie ułóż kolejną warstwę pulpecików, zalej pozostałym sosem i wstrząśnij całość, aby sos dobrze opłynął kulki. Przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego do 175C piekarnika na ok. 1 ½ godziny. Porcja przewidziana jest na 4 osoby. |
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl