Matzo brei |
Jest to prosta potrawa aszkenazyjska, a nazwa z języka Yiddisz znaczy tyle co – smażona maca.
Składniki: 2 szklanki wrzącej wody 5 jaj 6 szt. Macy ½ - 1 łyżeczki soli Szczypta świeżo zmielonego pieprzu 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 szklanka ugotowanych liści szpinaku Olej do smażenia Przygotowanie: Macę zalać wrzącą wodą, nasączyć dobrze i odcisnąć, odstawić na bok. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać poszatkowaną cebulę, lekko zrumienić ją , a następnie dodać posiekany czosnek, krótko po tym dodać pokrojony szpinak, sól i pieprz, wymieszać, poddusić chwilkę aby woda odparowała. W misce roztrzepać jaja, najlepiej mikserem, aby były nieco puszyste, dodać odciśniętą macę oraz uduszony szpinak, dobrze wymieszać, doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać dobrze tłuszcz i łyżką nakładać porcje masy, wielkości ok. ¼ szklanki, uformować niezbyt cienkie placuszki. Smażyć do zrumienienia z obu stron. Matzo brei można przygotować też z innymi warzywami, np. brokułami i podawać z różnymi sosami, ale same też są smaczne i tradycyjnie jada się je w pesachowe śniadania. Powyższy przepis wystarcza na ok. 6 porcji – w zależności od apetytów. |
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl