Ta zupa z indyka nie może nikomu sie znudzić. Być może po
swięcie Pesach...mamy macy trochę powyżej uszu, ale macowe kulki sa
wspaniałym dodatkiem do tej aromatycznej, delikatnej w smaku i co ważne -
wzbogaconej w żelazo zupy. Nie zrażajmy się długim gotowaniem, w końcu - nie
musisz stać przy kuchni, zupka gotuje się sama, ten czas potrzebny jest aby
wydobyć z mięska to co najbardziej będzie nam smakowało. A więc do dzieła!
Przygotowanie - 30 min
Gotowanie: ok 2 godz.
Składniki:
1 duża szyja indyka, pokrojona w kawałki
1 indycze skrzydło
6-8 skrzydełek kurczaka
3 marchewki
3 cukinie
3 łodygi selera naciowego
2 małe cebule
1-2 małe korzenie pietruszki
kawałek dyni (opcjonalne)
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, rosół z kurczaka w proszku/koszerny/ do smaku.
Przygotowanie:
1. Skrzydełka oczyszczone, umyte, umiesć w garnku
2. Zalej woda ok 6-7 cm powyżej podrobów.
3. Doprowadzić do wrzenia. Zdjać z ognia i usunać
wszelkie pianki.
4. Dodaj warzywa i przyprawy, i doprowadzić do wrzenia.
5. Pozostaw na wolnym ogniu, przykryj,ale pozostaw niewielki otwór dla ujscia
pary.
6. Dusić przez 2 godziny, aż warzywa będa miękkie. Jesli poziom wody spadnie
poniżej warzyw, podczas gdy zupa się gotuje, dodać trochę więcej wody.
7. Po schłodzeniu zbierz nadmiar tłuszczu, przecedż, przelej do czystego
garnka i dodaj z powrotem kawałki warzyw.
Podawać z kulkami macowymi robionymi z dodatkiem posiekanych
włoskich orzechów lub makaronem. Oczywiscie nie zapomnijmy o posypaniu zupki -
już na talerzach - swieża natka pietruszki lub kolendry. Pycha!