Jest to wspaniała wegetariańska zupa, szybka w
przygotowaniu, zdrowa, pełna świeżych warzyw i co ważne - o wysokiej
zawartości białka.
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 50 minut
Całkowity czas: 60 minut
Składniki:
2 szklanki suszonej czerwonej soczewicy
2-3 łyżki. olej
2-3 cebule, posiekane
2-3 ząbki czosnku, posiekane
1 cukinie, w plasterkach
3 marchewki, obrane i posiekane (starte na jarzynowej tarce)
2 słodkie ziemniaki, obrane i posiekane
1 czerwony ziemniak (opcjonalnie)
1 łyżka bazylii
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki. sól
1 / 2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka czosnku sproszkowanego lub 1-2 ząbki
świeżego
1 natki pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Namoczyć soczewicę w gorącej wodzie. Odłożyć na bok.
2. Rozgrzać olej w garnku, dodać cebulę, czosnek i cukinię, aż zmiękną.
3. Dodać w marchew i ziemniaki.
4. soczewicę odcedzić i dodać do zupy.
5. Podlać wodą, dodaj przyprawy i natkę pietruszki.
6. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym
ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 30-45 minut, aż warzywa będą
wystarczająco miękkie aby zrobić puree.
7. Zestaw zupę z ognia, zmiksuj, dopraw do smaku wg uznania.
Podawać na gorąco z grzankami lub pieczywem.
|