Chiński sok z żydowskich uszu |
Email
|
25.11.2010. |
Pracownicy izraelskiego konsulatu w Szanghaju ze zdumieniem odkryli na półkach pobliskiego supermarketu napój o nazwie "Sok z żydowskiego ucha - wysokiej jakości sok z żydowskich uszu wybranych w górach Changbai". Sok jest produkowany z grzybka o nazwie uszak bzowy (Auricularia auricula-judae, syn. Hirneola auricula-judae), który swoim kstałtem przypomina poskręcane uszy.
W Europie grzyb ten jest rzadko zbierany, wysoko ceniony jest w kuchni chiñskiej i japoñskiej. Należy do najpopularniejszych grzybów jadalnych i jest składnikiem wielu potraw. Jest prawie pozbawiony smaku, jednakże spożywany jest dla swego chrząstkowatego waloru kulinarnego.
Generalny konsul Jackie Eldan twierdzi, że to nie ma nic wspólnego z antysemityzmem, gdyż w Chinach Żydzi są postrzegani jako pozytywny przykład sukcesu :)
|