| Pieczone aromatyczne ziemniaki | 
| Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Na chanukowym stole | |
| 
 
 Potrzebne nam będzie kilka /w zależności od możliwości chętnych do jedzenia/ średnich nieuszkodzonych ziemniaków z dużą zawartością skrobii, najlepsze są tzw sałatkowe o zwartej konsystencji. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, układamy w garnku i zalewamy wrzątkiem, gotujemy kilkanaście minut, patyczkiem sprawdzając twardośc. Nie mogą się rozgotować, ale też nie moga być twarde, nie powinna być popękana skórka, tak że pilnujmy garnka, zapomnijmy o naszym ulubionym serialu który akurat leci w TV :). 
 
 Odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy do ostudzenia na kilka godzin a najlepiej takie ziemniaki ugotować poprzedniego dnia. 
 Najlepsze zioła są te, które sami sobie ususzymy, mamy pewność co do ich koszerności, ale wszystkie dostepne w sklepach są również koszerne, pod warunkiem że nie posiadają żadnych domieszek, muszą być 100% czyste zioła. 
 Przystępujemy do przyrzadzenia mieszanki ziołowej: 
 
/jako miarki używamy łyżeczkę od herbaty/ 
1-tymianek, 1-rozmaryn, 1/2 kminek, 1/4-kolendra nasiona, 1-morska gruba sól - przepuszczamu krótko w młynku do kawy, 
 
 następnie mieszamy z pozostałymi: 
 1/2-koperek, 1/2-szczypiorek, , 1/4:1/2- papryka ostra lub pieprz cayen, 1/2-czosnek, 1/4-kurkuma. 
 Ziemniaki ze skórką kroimy w 6-tki, ostrożnie aby nie poszarpać brzegów i smażymy na rozgranym, ok 1cm na patelni teflonowej oleju pół na pół z oliwą z oliwek z każdej strony do uzyskania złoto-brązowego koloru, /nie przypalać bo bedą gorzkie/. Pod koniec smażenia obsypujemy obficie ziołami, lekko przemieszać, gotowe. W razie potrzeby dosolići oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego! 
 
 
 
 
 
 
 
 | |
Ten adres email jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć
 
		Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl