KONTAKT

BIURO

Wsparcie finansowe Gminy

Numery kont info

POLUB NAS :)

facebook.jpg

Nasz You Tube

ytube.jpg

The National Library of Israel

library1.jpg

Posen Library

KLIK library.jpg

Kalendarz

  calenda1.jpg

TSKZ

tskz.jpg

Bar Micwa Ryana

Kliknij TUTAJ rayan2.jpg

Blog Leona Jedwabia z Australii

Moja podróz przez Holokaust

jedwab2.jpg 

erec.jpg

Koszerne produkty

kosher4.jpg

 

Chabad

chabad.jpg
wikipardes.jpg

Szalom TV

szalomtv.jpg

KOL POLIN

Pieczone aromatyczne ziemniaki  Email
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Na chanukowym stole

Ten mój wypróbowany przepis proponuję również na chanukowy posiłek /np do łososia w ziołach/, albowiem jest przygotowany z użyciem oliwy, aby tu tradycji stało sie zadość. Oczywiście możemy wykorzystać ten pomysł również jako danie dnia powszedniego :)Wystarczy trochę cierpliwości, a zwykłe ziemniaki przekształcą się w iście królewską ucztę

 

Potrzebne nam będzie kilka /w zależności od możliwości chętnych do jedzenia/ średnich nieuszkodzonych ziemniaków z dużą zawartością skrobii, najlepsze są tzw sałatkowe o zwartej konsystencji.

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, układamy w garnku i zalewamy wrzątkiem, gotujemy kilkanaście minut, patyczkiem sprawdzając twardośc. Nie mogą się rozgotować, ale też nie moga być twarde, nie powinna być popękana skórka, tak że pilnujmy garnka, zapomnijmy o naszym ulubionym serialu który akurat leci w TV :).

 

 

Odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy do ostudzenia na kilka godzin a najlepiej takie ziemniaki ugotować poprzedniego dnia.

 

Najlepsze zioła są te, które sami sobie ususzymy, mamy pewność co do ich koszerności, ale wszystkie dostepne w sklepach są również koszerne, pod warunkiem że nie posiadają żadnych domieszek, muszą być 100% czyste zioła.

 

Przystępujemy do przyrzadzenia mieszanki ziołowej:

 

/jako miarki używamy łyżeczkę od herbaty/
1-tymianek, 1-rozmaryn, 1/2 kminek, 1/4-kolendra nasiona, 1-morska gruba sól - przepuszczamu krótko w młynku do kawy,

 

następnie  mieszamy z pozostałymi:

 

1/2-koperek, 1/2-szczypiorek, , 1/4:1/2- papryka ostra lub pieprz cayen, 1/2-czosnek, 1/4-kurkuma.

 

Ziemniaki ze skórką kroimy w 6-tki, ostrożnie aby nie poszarpać brzegów i smażymy na rozgranym, ok 1cm na patelni teflonowej oleju pół na pół z oliwą z oliwek z każdej strony do uzyskania złoto-brązowego koloru, /nie przypalać bo bedą gorzkie/. Pod koniec smażenia obsypujemy obficie ziołami, lekko przemieszać, gotowe. W razie potrzeby dosolići oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Am Israel Chai !

ATTENTION !

About the visits
to the grave
of Akiva Eger
please stay in touch
Ten adres email jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć
OrWhats App only
+48726100199

AKIVA EGER

Czytaj TUTAJ

2a.jpg

 

Ambasada Izraela w Polsce

ambas1 (2).jpg

Hebrajski w Gminie

Chetnych do nauki

prosimy o kontakt

hebr2.jpg

15-activity Jewish community of Poznan

15c.jpg

15-lat naszej Gminy

tora.jpg

IRENA SENDLER-KONCERT

sendler.jpg

Codzienna Miszna

rapoport.jpg

Tajemniczy świat Żydów YTtajemniczy.jpg

 

oraz na  Facebooku

JEWISH.pl

 jewish.jpg

EC CHAIM

ec-chaim.jpg

Shavei Polska

shavei.jpg

Zydowski Instytut Historyczny

zih.jpg

C I H

3a.jpg
wirtualny.jpg

POLIN

Wirtualny spacer po wystawie stałej

polin.jpg

mhzp_logo_new3755.jpg

Muzeum Galicja

galicja.jpg
fdzz.jpg

nissenbaum.jpg

Trzemeszno

logo.jpg+ lista nazwisk

Kulmhof am Ner

kulmhof1.jpg Kliknij obrazek

Shimon Peres Funeral

simon2.jpg

Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl