Pieczone aromatyczne ziemniaki |
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Na chanukowym stole | |
Ten mój wypróbowany przepis proponuję również na chanukowy posiłek /np do łososia w ziołach/, albowiem jest przygotowany z użyciem oliwy, aby tu tradycji stało sie zadość. Oczywiście możemy wykorzystać ten pomysł również jako danie dnia powszedniego :)Wystarczy trochę cierpliwości, a zwykłe ziemniaki przekształcą się w iście królewską ucztę
Potrzebne nam będzie kilka /w zależności od możliwości chętnych do jedzenia/ średnich nieuszkodzonych ziemniaków z dużą zawartością skrobii, najlepsze są tzw sałatkowe o zwartej konsystencji. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, układamy w garnku i zalewamy wrzątkiem, gotujemy kilkanaście minut, patyczkiem sprawdzając twardośc. Nie mogą się rozgotować, ale też nie moga być twarde, nie powinna być popękana skórka, tak że pilnujmy garnka, zapomnijmy o naszym ulubionym serialu który akurat leci w TV :).
Odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy do ostudzenia na kilka godzin a najlepiej takie ziemniaki ugotować poprzedniego dnia.
Najlepsze zioła są te, które sami sobie ususzymy, mamy pewność co do ich koszerności, ale wszystkie dostepne w sklepach są również koszerne, pod warunkiem że nie posiadają żadnych domieszek, muszą być 100% czyste zioła.
Przystępujemy do przyrzadzenia mieszanki ziołowej:
/jako miarki używamy łyżeczkę od herbaty/
1-tymianek, 1-rozmaryn, 1/2 kminek, 1/4-kolendra nasiona, 1-morska gruba sól - przepuszczamu krótko w młynku do kawy,
następnie mieszamy z pozostałymi:
1/2-koperek, 1/2-szczypiorek, , 1/4:1/2- papryka ostra lub pieprz cayen, 1/2-czosnek, 1/4-kurkuma.
Ziemniaki ze skórką kroimy w 6-tki, ostrożnie aby nie poszarpać brzegów i smażymy na rozgranym, ok 1cm na patelni teflonowej oleju pół na pół z oliwą z oliwek z każdej strony do uzyskania złoto-brązowego koloru, /nie przypalać bo bedą gorzkie/. Pod koniec smażenia obsypujemy obficie ziołami, lekko przemieszać, gotowe. W razie potrzeby dosolići oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego!
|
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl