Mus jabłkowy z nutką wspomnień.. |
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Na chanukowym stole | |
Oczywiście że nie może zabraknąć wspaniałego musu jabłkowego do świątecznych latkes. O wiele prościej byłoby kupić gotowy, ale...to już nie to samo. Nastrój świateczny tworzymy również poprzez wspólne przygotowywanie posiłków, ten czas jest dla rodziny bardzo cenny. Codzienne obowiązki, praca i te wszystkie inne zajęcia które pochłaniaja czas, często zmuszają nas do pośpiechu, ograniczając kontakt rodzinny. Jakże miło wspominam właśnie te wspólne chwile, kiedy jeszcze byliśmy dzieciakami...cała nasza piątka kszątała się razem z Mamą po kuchni i dla każdego było zajęcie. W powietrzu unosiły się te czarowne świąteczne zapachy wanilii, konfitur, wszyscy upaprani mąką a buzie umazane były resztkami kremu wylizywanego z misek. Naszą najmłodszą siostrę, kiedy jeszcze raczkowała, wsadzaliśmy do głębokiej michy i wsuwaliśmy pod stół, aby jej nie zdeptać. Takich chwil nie zapomina się... Zapraszam więc do wspólnego przygotowania domowego musu jabłkowego, który będzie wspaniałym dodatkiem do chrupiących latkes .
składniki:
8 jabłek granny Smith lub innych podobnych ½ szkl. Soku jabłkowego 100% 1 łyżeczka cynamonu 3 całe gożdziki Cukier do pożądanej słodkości Garść rodzynek (opcjonalnie)
Jabłka, umyte oczywiście, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, ćwiartki, jak kto chce i zalewamy sokiem, dodając pozostałe składniki. Gotujemy na niskiej temperaturze pod przykryciem do czasu rozgotowania jabłek, uzupełniając ewentualnie wyparowany płyn, do uzyskania konsystencji musu. Usuwamy gożdziki i w zasadzie mus gotowy.
Ja nieco uprościłam przepis, ponieważ tradycyjnie Mama nie używała gotowego soku jabłkowego, gotowała najpierw obierki i wycięte gniazda w niewielkiej ilości wody przez 20-30 minut, przecedzała i w uzyskanym płynie gotowała dalej same jabłka z dodatkami.
Chanuka Sameach!
|
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl