POLUB NAS :)

facebook.jpg

Nasz You Tube

ytube.jpg

KONTAKT

BIURO

Fundacja Synagoga Nowa

PIC 913955244
2016-04-04_101608.jpg

The National Library of Israel

library1.jpg

Posen Library

KLIK library.jpg

Kalendarz

  calenda1.jpg

Bar Micwa Ryana

Kliknij TUTAJ rayan2.jpg

Blog Leona Jedwabia z Australii

Moja podróz przez Holokaust

jedwab2.jpg 

erec.jpg

Koszerne produkty

kosher4.jpg

 

Chabad

chabad.jpg
wikipardes.jpg

JUDAICA

magen_1.jpg

Szalom TV

szalomtv.jpg

KOL POLIN

Mus jabłkowy z nutką wspomnień..  Email
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Na chanukowym stole

Oczywiście że nie może zabraknąć wspaniałego musu jabłkowego do świątecznych latkes. O wiele prościej byłoby kupić gotowy, ale...to już nie to samo. Nastrój świateczny tworzymy również poprzez wspólne przygotowywanie posiłków, ten czas jest dla rodziny bardzo cenny. Codzienne obowiązki, praca i te wszystkie inne zajęcia które pochłaniaja czas, często zmuszają nas do pośpiechu, ograniczając kontakt rodzinny. Jakże miło wspominam właśnie te wspólne chwile, kiedy jeszcze byliśmy dzieciakami...cała nasza piątka kszątała się razem z Mamą po kuchni i dla każdego było zajęcie. W powietrzu unosiły się te czarowne świąteczne zapachy wanilii, konfitur, wszyscy upaprani mąką a buzie umazane były resztkami kremu wylizywanego z misek. Naszą najmłodszą siostrę, kiedy jeszcze raczkowała, wsadzaliśmy do głębokiej michy i wsuwaliśmy pod stół, aby jej nie zdeptać. Takich chwil nie zapomina się...

Zapraszam więc do wspólnego przygotowania domowego musu jabłkowego, który będzie wspaniałym dodatkiem do chrupiących latkes .

 

składniki:

 

8 jabłek granny Smith lub innych podobnych

½ szkl. Soku jabłkowego 100%

1 łyżeczka cynamonu

3 całe gożdziki

Cukier do pożądanej słodkości

Garść rodzynek (opcjonalnie)

 

Jabłka, umyte oczywiście, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, ćwiartki, jak kto chce i zalewamy sokiem, dodając pozostałe składniki. Gotujemy na niskiej temperaturze pod przykryciem do czasu rozgotowania jabłek, uzupełniając ewentualnie wyparowany płyn, do uzyskania konsystencji musu. Usuwamy gożdziki i w zasadzie mus gotowy.

 

Ja nieco uprościłam przepis, ponieważ tradycyjnie Mama nie używała gotowego soku jabłkowego, gotowała najpierw obierki i wycięte gniazda w niewielkiej ilości wody przez 20-30 minut, przecedzała i w uzyskanym płynie gotowała dalej same jabłka z dodatkami.

 

Chanuka Sameach!

 

 

Pray for Izrael

200w.gif

Am Israel Chai !

AKIVA EGER

Czytaj TUTAJ

2a.jpg

 

Ambasada Izraela w Polsce

ambas1 (2).jpg

Hebrajski w Gminie

Chetnych do nauki

prosimy o kontakt

hebr2.jpg

15-activity Jewish community of Poznan

15c.jpg

15-lat naszej Gminy

tora.jpg

IRENA SENDLER-KONCERT

sendler.jpg

Codzienna Miszna

rapoport.jpg

Tajemniczy świat Żydów YTtajemniczy.jpg

 

oraz na  Facebooku

JEWISH.pl

 jewish.jpg

EC CHAIM

ec-chaim.jpg

Shavei Polska

shavei.jpg

Zydowski Instytut Historyczny

zih.jpg

C I H

3a.jpg
wirtualny.jpg

TSKZ

tskz.jpg

POLIN

Wirtualny spacer po wystawie stałej

polin.jpg

mhzp_logo_new3755.jpg

Muzeum Galicja

galicja.jpg
fdzz.jpg

nissenbaum.jpg

Trzemeszno

logo.jpg+ lista nazwisk

Kulmhof am Ner

kulmhof1.jpg Kliknij obrazek

Shimon Peres Funeral

simon2.jpg

Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl