Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie -
Na chanukowym stole
|
Ten przepis na ziołowego pieczonego łososia udowodni,
że przygotowanie zdrowych, smacznych posiłków koszernych może być szybkie i
łatwe. Wystarczy zmieszać oliwę i przyprawy, marynować rybę przez 30 minut i
piec przez 10-15 minut. Podawać z świeżą, zieloną sałatą i ziemniakami
pieczonymi aby cieszyć się w pełni sycącym i pysznym daniem.
składniki
• 1 / 2 szklanki oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki. świeżo wyciśniętego soku z cytryny
• 2 łyżeczki. suszonego oregano
• 2 łyżeczki. suszonej bazylii
• 1 / 2 łyżeczki. sól
• 1 / 2 łyżeczki. świeżo zmielony pieprz
• 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
• 4 filety z łososia (bez skóry) - ok. 180gr każdy
przygotowanie:
1 Pędzelkiem posmaruj blaszkę do pieczenia/ najlepiej gdy użyjesz
teflonowej, wielkością przystosowanej do ilości ryby/
2. W małej misce wymieszać wszystkie składniki przypraw z oliwą i cytryną
3. Łososia ułóż na blaszce, zalej marynatą i pozostaw przez 1 / 2 godziny
. Rozgrzej piekarnik do 375 ° C (190 ° C).
4. Odlej marynatę, blaszkę ustaw na niższej półce piekarnika i piecz 6-7 minut
z każdej strony, aby się nieco przyrumienił.
|