Moi kochani czytelnicy, przepisów na latkesy jest wiele, ale
i tak pewnie każdy z was ma swoje metody przetwarzania składników. Jedni
preferują ziemniaki starte na grubych oczkach tarki, inni zapewne wolą
drobniejsze, ten da więcej cebulki, inny nie żałuje czosnku, pieprzu...Tak
więc, indywidualnie wegług smaku i własnych wizji.
Latkes można robić nie tylko z ziemniaków, wspaniałe są
również z dyni, marchewki, selera, jak i z warzyw mieszanych.
Doskonałym dodatkiem jest gęsta śmietana oraz mus jabłkowy.
Smacznego !
Smażone tradycyjnie lateks są spożywane w czasie
Chanuki na pamiątkę oliwnej lampki która w cudowny sposób paliła się
przez osiem dni, kiedy Machabeusze zwycięsko wkroczyli do ograbionej ze
wszystkiego Świątyni w Jerozolimie. Smażone placki ziemniaczane (zwane Latkes w
języku jidysz i Levivot w języku hebrajskim) są takie wspaniałe że buzie nie
zamykają się gdy siadamy do stołu w nasze ulubione święto.
Latkes ziemniaczane
składniki:
• 5 ziemniaków dużych
• 2 cebule średnie
• 3 jajka
• 1 łyżeczka. soli
• 1 / 4 łyżeczki. pieprzu
• od 1 / 4 do 3 / 4 szklanki mąki
• olej do smażenia (olej rzepakowy jest zalecany)
Przygotowanie:
1. Obierz ziemniaki, umieść w misce z zimną wodą, aby nie stały się brązowe.
2. Gdy wszystko jest gotowe, składniki odmierzone a jajka wykoszerowane,
odcedzić ziemniaki. Tradycyjnie powinny być starte ręcznie na oczkach ”
jarzynowych” tarki, a cebulka posiekana nożem. Jednak w dzisiejszej dobie wielu
z nas posłuży się oczywiście wynalazkami techniki i po prostu wrzuci ziemniaki
i cebulkę do maszyny, która wykona za nas tą mimo wszystko nie łatwa pracę.
3. Przełóż mieszaninę ziemniaków do dużej miski, dodaj roztrzepane jajka, dodaj
sól i pieprz. Dodaj tyle mąki, aby mieszanka trzyma się razem.
4. Wlej ok 1,5 cm oleju do dużej patelni i rozgrzej olej na średnim ogniu.
5. Drewnianą łyżką nakładaj masę na rozgrzany olej, spłaszcz nieco aby powstał
placek i smaż po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.
Latkes z kalafiora
Te Latkes kalafiorowe są idealne na Chanukę lub
Pesach. Są zdrowsze i uboższe w węglowodany niż tradycyjne placki ziemniaczane.
Są również łatwiejsze do przyrządzania. A moim skromnym zdaniem są równie
smaczne. Dla wzbogacenia przepisu, można dodać rozdrobnione brokuły gotowane na
parze
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Całkowity czas: 55 minut
składniki:
• 1 główka świeżego kalafiora, umyć i pokroić w różyczki
• 3 jajka
• 1 / 2 szklanki mąki pszennej lub macowej, jeśli przygotowujemy w czasie Pesach
• 1 łyżeczka soli
• 1 / 2 łyżeczka pieprzu białego (lub czarny pieprz)
• olej, do smażenia
przygotowanie:
1..Różyczki kalafiora przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, przykryć i
gotować na małym ogniu ok. 20 min., aż różyczki są miękkie aby możliwe było
zrobienie z nich pure..
2. Przełożyć kalafior na durszlak, lekko rozgnieść widelcem,
pozostawiając niektóre kawałki większe, odstawić do schłodzenia.
3. Przełożyć kalafior do miski, (jeśli planujesz zrobić z dodatkiem brokuła,
dodaj teraz), dodaj roztrzepane jaja, dodać tyle mąki lub macy aby masa miała
konsystencję ciasta. Doprawić solą i pieprzem.
4. Na średnim ogniu, rozgrzać kilka łyżek oleju na patelni. Kiedy olej jest
gorący, nakładaj łyżką nieco spłaszczając, aby powstał placuszek. Nie powinny
być zbyt grube, aby dobrze usmażyły się również w środku. Piecz około 3
minuty z każdej strony, aż będą rumiane z obu stron.. Wybierz z patelni na
ręczniki papierowe dla odsączenia nadmiar oleju.
Mam nadzieję że ten przepis spodoba się Państwu i znajdzie
miejsce w Waszej również codziennej kuchni
Latkes z dynią
Dynia jest warzywem jesiennym, tradycyjnie spożywanym przez
Żydów sefardyjskich w czasie Rosz Haszana, w różnej postaci - czy to
placków czy jako dodatek do pożywnej zupy, ale nic nie stoi na przeszkodzie,
abyśmy nie spóbowali wspaniałych latkes z tego warzywa właśnie w czasie
Chanuki.
Będziemy potrzebować :
1 kg dyni
1 1/2 szklanki maki
1/2 szklanki cukru
4 jaja
1 łyżeczka plaska soli
olej do smażenia.
Dynię umyć solidnie, pokroić w kawałki, zalać wrzacą wodą i
gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż będzie na tyle miękka że będzie ją
można swobodnie rozgnieść widelcem.
Przełożyć na durszlak, odcedzić, pozostawić do
przestygnięcia a następnie usuwamu skórki.
Rozgieść dynię dokładnie, odcisnąć nadmiar wody. W misce
wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier i roztrzepane jaja, dodać dynię,
dokładnie wyrobić. W razie potrzeby dodać nieco mąki, aby ciasto nie było zbyt
lużne.
Na patelni rozgrzać olej /ok. 1 cm wysokosci/, nakładać
łyżką i spłaszczyć, aby nie były zbyt grube, smażyć do przyrumienienia,
przekładać na ręcznik papierowy do odsaczenia.
Bardzo dobrze smakuja z cukrem-pudrem, śmietaną czy tez
musem jabłkowym.
Latkes z kabaczka
Składniki
miąższ 12 małych kabaczków (cukinii) – ok. 750 g
1 duża cebula, drobno posiekana
½ szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
garść świeżo posiekanej mięty
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki świeżo mielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki chili w proszku
¾ szklanki mąki, przesianej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
¾ szklanki oliwy
Przygotowanie
Kabaczki posiekaj , wyciśnij wodę z miąższu kabaczków, i włóż do
miski. Dodaj cebulę, natkę, miętę, sól, przyprawy, mąkę oraz proszek do
pieczenia i wymieszaj. Wbij jajka do miski i wymieszaj raz jeszcze. Rozgrzej
oliwę na patelni. Nakładaj po 1 łyżce kabaczkowego ciasta na patelnię,
delikatnie je rozpłaszczając. Smaż placki na średnim ogniu po 2-3 min z każdej
strony, aż będą złociste, a następnie przekładaj na talerz wyłożony papierowym
ręcznikiem, żeby odsączyć je z nadmiaru oliwy. Podawaj na gorąco albo na zimno.
Chanuka Sameach!!!!