KONTAKT

BIURO

Wsparcie finansowe Gminy

Numery kont info

POLUB NAS :)

facebook.jpg

Nasz You Tube

ytube.jpg

The National Library of Israel

library1.jpg

Posen Library

KLIK library.jpg

Kalendarz

  calenda1.jpg

TSKZ

tskz.jpg

Bar Micwa Ryana

Kliknij TUTAJ rayan2.jpg

Blog Leona Jedwabia z Australii

Moja podróz przez Holokaust

jedwab2.jpg 

erec.jpg

Koszerne produkty

kosher4.jpg

 

Chabad

chabad.jpg
wikipardes.jpg

Szalom TV

szalomtv.jpg

KOL POLIN

Latkes..latkes...  Email
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Na chanukowym stole
Moi kochani czytelnicy, przepisów na latkesy jest wiele, ale i tak pewnie każdy z was ma swoje metody przetwarzania składników. Jedni preferują ziemniaki starte na grubych oczkach tarki, inni zapewne wolą drobniejsze, ten da więcej cebulki, inny nie żałuje czosnku, pieprzu...Tak więc, indywidualnie wegług smaku i własnych wizji.

Latkes można robić nie tylko z ziemniaków, wspaniałe są również z dyni, marchewki, selera, jak i z warzyw mieszanych.

Doskonałym dodatkiem jest gęsta śmietana oraz mus jabłkowy. Smacznego !

 

 Smażone tradycyjnie lateks są spożywane w czasie  Chanuki na pamiątkę oliwnej lampki która w cudowny sposób paliła się przez osiem dni, kiedy Machabeusze zwycięsko wkroczyli do ograbionej ze wszystkiego Świątyni w Jerozolimie. Smażone placki ziemniaczane (zwane Latkes w języku jidysz i Levivot w języku hebrajskim) są takie wspaniałe że buzie nie zamykają się gdy siadamy do stołu w nasze ulubione święto.

Latkes ziemniaczane
składniki:
• 5 ziemniaków dużych
• 2 cebule średnie
• 3 jajka
• 1 łyżeczka. soli
• 1 / 4 łyżeczki. pieprzu
• od 1 / 4 do 3 / 4 szklanki mąki
• olej do smażenia (olej rzepakowy jest zalecany)

 

Przygotowanie:
1. Obierz ziemniaki, umieść w misce z zimną wodą, aby nie stały się brązowe.
2. Gdy wszystko jest gotowe, składniki odmierzone a jajka wykoszerowane, odcedzić ziemniaki. Tradycyjnie powinny być starte ręcznie na oczkach ” jarzynowych” tarki, a cebulka posiekana nożem. Jednak w dzisiejszej dobie wielu z nas posłuży się oczywiście wynalazkami techniki i po prostu wrzuci ziemniaki i cebulkę do maszyny, która wykona za nas tą mimo wszystko nie łatwa pracę.
3. Przełóż mieszaninę ziemniaków do dużej miski, dodaj roztrzepane jajka, dodaj sól i pieprz. Dodaj tyle mąki, aby mieszanka trzyma się razem.
4. Wlej ok 1,5 cm oleju do dużej patelni i rozgrzej olej na średnim ogniu.
5. Drewnianą łyżką nakładaj masę na rozgrzany olej, spłaszcz nieco aby powstał placek i smaż po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.

 

Latkes z kalafiora

Te Latkes kalafiorowe są idealne na  Chanukę lub Pesach. Są zdrowsze i uboższe w węglowodany niż tradycyjne placki ziemniaczane. Są również łatwiejsze do przyrządzania. A moim skromnym zdaniem są równie smaczne. Dla wzbogacenia przepisu, można dodać rozdrobnione brokuły gotowane na parze

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Całkowity czas: 55 minut

składniki:
• 1 główka świeżego kalafiora, umyć i pokroić w różyczki
• 3 jajka
• 1 / 2 szklanki mąki pszennej lub macowej, jeśli przygotowujemy w czasie Pesach
• 1 łyżeczka soli
• 1 / 2 łyżeczka  pieprzu białego (lub czarny pieprz)
• olej, do smażenia

przygotowanie:

1..Różyczki  kalafiora przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 min., aż różyczki są miękkie aby możliwe było zrobienie z nich pure..
2. Przełożyć kalafior na durszlak,  lekko rozgnieść widelcem, pozostawiając niektóre kawałki większe, odstawić do schłodzenia.
3. Przełożyć kalafior do miski, (jeśli planujesz zrobić z dodatkiem brokuła, dodaj teraz), dodaj roztrzepane jaja, dodać tyle mąki lub macy aby masa miała konsystencję ciasta. Doprawić solą i pieprzem.
4. Na średnim ogniu, rozgrzać kilka łyżek oleju na patelni. Kiedy olej jest gorący, nakładaj łyżką nieco spłaszczając, aby powstał placuszek. Nie powinny być zbyt  grube, aby dobrze usmażyły się również w środku. Piecz około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane z obu stron.. Wybierz z patelni na ręczniki papierowe dla odsączenia nadmiar oleju.

 

Mam nadzieję że ten przepis spodoba się Państwu i znajdzie miejsce w Waszej również codziennej kuchni Uśmiech

 

Latkes z dynią

 

Dynia jest warzywem jesiennym, tradycyjnie spożywanym przez Żydów sefardyjskich w czasie  Rosz Haszana, w różnej postaci - czy to placków czy jako dodatek do pożywnej zupy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy nie spóbowali wspaniałych latkes z tego warzywa właśnie w czasie Chanuki.

 

Będziemy potrzebować :

1 kg dyni

1 1/2 szklanki maki

1/2 szklanki cukru

4 jaja

1 łyżeczka plaska soli

olej do smażenia.

 

Dynię umyć solidnie, pokroić w kawałki, zalać wrzacą wodą i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż będzie na tyle miękka że będzie ją można swobodnie rozgnieść widelcem.

Przełożyć na durszlak, odcedzić, pozostawić do przestygnięcia a następnie usuwamu skórki.

Rozgieść dynię dokładnie, odcisnąć nadmiar wody. W misce wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier i roztrzepane jaja, dodać dynię, dokładnie wyrobić. W razie potrzeby dodać nieco mąki, aby ciasto nie było zbyt lużne.

Na patelni rozgrzać olej /ok. 1 cm wysokosci/, nakładać łyżką i spłaszczyć, aby nie były zbyt grube, smażyć do przyrumienienia, przekładać na ręcznik papierowy do odsaczenia.

 

Bardzo dobrze smakuja z cukrem-pudrem, śmietaną czy tez musem jabłkowym.

 

Latkes z kabaczka

 

Składniki
miąższ 12 małych kabaczków (cukinii) – ok. 750 g
1 duża cebula, drobno posiekana
½ szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
garść świeżo posiekanej mięty
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki świeżo mielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki chili w proszku
¾ szklanki mąki, przesianej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
¾ szklanki oliwy

Przygotowanie
Kabaczki  posiekaj ,  wyciśnij wodę z miąższu kabaczków, i włóż do miski. Dodaj cebulę, natkę, miętę, sól, przyprawy, mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. Wbij jajka do miski i wymieszaj raz jeszcze. Rozgrzej oliwę na patelni. Nakładaj po 1 łyżce kabaczkowego ciasta na patelnię, delikatnie je rozpłaszczając. Smaż placki na średnim ogniu po 2-3 min z każdej strony, aż będą złociste, a następnie przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z nadmiaru oliwy. Podawaj na gorąco albo na zimno.

 

Chanuka Sameach!!!!





 



 

 

 

Am Israel Chai !

Chanuka 25.12-02.01

chanuka.jpg

ATTENTION !

About the visits
to the grave
of Akiva Eger
please stay in touch
Ten adres email jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć
OrWhats App only
+48726100199

AKIVA EGER

Czytaj TUTAJ

2a.jpg

 

Ambasada Izraela w Polsce

ambas1 (2).jpg

Hebrajski w Gminie

Chetnych do nauki

prosimy o kontakt

hebr2.jpg

15-activity Jewish community of Poznan

15c.jpg

15-lat naszej Gminy

tora.jpg

IRENA SENDLER-KONCERT

sendler.jpg

Codzienna Miszna

rapoport.jpg

Tajemniczy świat Żydów YTtajemniczy.jpg

 

oraz na  Facebooku

JEWISH.pl

 jewish.jpg

EC CHAIM

ec-chaim.jpg

Shavei Polska

shavei.jpg

Zydowski Instytut Historyczny

zih.jpg

C I H

3a.jpg
wirtualny.jpg

POLIN

Wirtualny spacer po wystawie stałej

polin.jpg

mhzp_logo_new3755.jpg

Muzeum Galicja

galicja.jpg
fdzz.jpg

nissenbaum.jpg

Trzemeszno

logo.jpg+ lista nazwisk

Kulmhof am Ner

kulmhof1.jpg Kliknij obrazek

Shimon Peres Funeral

simon2.jpg

Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl