Latkes..latkes... |
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Na chanukowym stole | |
Moi kochani czytelnicy, przepisów na latkesy jest wiele, ale
i tak pewnie każdy z was ma swoje metody przetwarzania składników. Jedni
preferują ziemniaki starte na grubych oczkach tarki, inni zapewne wolą
drobniejsze, ten da więcej cebulki, inny nie żałuje czosnku, pieprzu...Tak
więc, indywidualnie wegług smaku i własnych wizji.
Latkes można robić nie tylko z ziemniaków, wspaniałe są również z dyni, marchewki, selera, jak i z warzyw mieszanych. Doskonałym dodatkiem jest gęsta śmietana oraz mus jabłkowy. Smacznego !
Smażone tradycyjnie lateks są spożywane w czasie Chanuki na pamiątkę oliwnej lampki która w cudowny sposób paliła się przez osiem dni, kiedy Machabeusze zwycięsko wkroczyli do ograbionej ze wszystkiego Świątyni w Jerozolimie. Smażone placki ziemniaczane (zwane Latkes w języku jidysz i Levivot w języku hebrajskim) są takie wspaniałe że buzie nie zamykają się gdy siadamy do stołu w nasze ulubione święto.
Latkes ziemniaczane
Przygotowanie:
Latkes z kalafiora
Te Latkes kalafiorowe są idealne na Chanukę lub
Pesach. Są zdrowsze i uboższe w węglowodany niż tradycyjne placki ziemniaczane.
Są również łatwiejsze do przyrządzania. A moim skromnym zdaniem są równie
smaczne. Dla wzbogacenia przepisu, można dodać rozdrobnione brokuły gotowane na
parze
przygotowanie:
Mam nadzieję że ten przepis spodoba się Państwu i znajdzie miejsce w Waszej również codziennej kuchni
Latkes z dynią
Dynia jest warzywem jesiennym, tradycyjnie spożywanym przez Żydów sefardyjskich w czasie Rosz Haszana, w różnej postaci - czy to placków czy jako dodatek do pożywnej zupy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy nie spóbowali wspaniałych latkes z tego warzywa właśnie w czasie Chanuki.
Będziemy potrzebować : 1 kg dyni 1 1/2 szklanki maki 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1 łyżeczka plaska soli olej do smażenia.
Dynię umyć solidnie, pokroić w kawałki, zalać wrzacą wodą i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż będzie na tyle miękka że będzie ją można swobodnie rozgnieść widelcem. Przełożyć na durszlak, odcedzić, pozostawić do przestygnięcia a następnie usuwamu skórki. Rozgieść dynię dokładnie, odcisnąć nadmiar wody. W misce wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier i roztrzepane jaja, dodać dynię, dokładnie wyrobić. W razie potrzeby dodać nieco mąki, aby ciasto nie było zbyt lużne. Na patelni rozgrzać olej /ok. 1 cm wysokosci/, nakładać łyżką i spłaszczyć, aby nie były zbyt grube, smażyć do przyrumienienia, przekładać na ręcznik papierowy do odsaczenia.
Bardzo dobrze smakuja z cukrem-pudrem, śmietaną czy tez musem jabłkowym.
Latkes z kabaczka
Składniki
Chanuka Sameach!!!!
|
About the visits
to the grave
of Akiva Eger
please stay in touch
OrWhats App only
+48726100199
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl