Chałka trzy i sześciosplotowa |
W małej miseczce połączyć drożdże, cukier i 1 / 4 szklanki letniej wody. Odstawić na pięć minut, aby drożdże mogły się aktywować. W dużej misce połączyć mąką i sól. W środku utworzyć dołek, do którego wlewamy jaja, olej, 1 szklanka wody, oraz zaczyn drożdżowy. Wymieszać wszystkie składniki razem. Zagnieść ciasto na stolnicy, uformować kulę, przełożyć do miski i nakryć naoliwioną folią. Pozostawić przez ok godzinę w ciepłym miejscu, aby zwiększyło swoją objętośc. Po tym czasie folię zdejmujemy i używając obu "pięści" ugniatamy ciasto kilkakrotnie. I znowu formujemy kulę, nakrywamy folią i odstawiamy na następną godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Lekko posyp mąką stolnicę, wyłóż ciasto i podziel je na cztery części.Trzy z nich zostaną przeznaczona na sześciosplotową chałkę, a czwarta część będzie dla trzysplotowej. Specjalnie dla Państwa przygotowałam zilustrowane krok po kroku -jak zaplatać chałkę. Z trzy-splotową pewnie nikt nie będzie miał problemu, ale z sześcioma - mozna mieć problem. A więc zaczynamy :)
Sześć splotów
Trzy części ciasta podziel w połowie każdej, aby uzuskać 6 równych kulek. Z każdego kawałka uformuj wałek o długości ok 30cm. Teraz masz sześć warkoczy. Ułóż je w rzędzie i dołączy je do siebie górą.
|
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl