POLUB NAS :)

facebook.jpg

Nasz You Tube

ytube.jpg

KONTAKT

BIURO

Fundacja Synagoga Nowa

PIC 913955244
2016-04-04_101608.jpg

The National Library of Israel

library1.jpg

Posen Library

KLIK library.jpg

Kalendarz

  calenda1.jpg

Bar Micwa Ryana

Kliknij TUTAJ rayan2.jpg

Blog Leona Jedwabia z Australii

Moja podróz przez Holokaust

jedwab2.jpg 

erec.jpg

Koszerne produkty

kosher4.jpg

 

Chabad

chabad.jpg
wikipardes.jpg

JUDAICA

magen_1.jpg

Szalom TV

szalomtv.jpg

KOL POLIN

Holiszkes - gołąbki | Drukuj |  Email
Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie - Szabat i nie tylko
Autor: JewFAQ   
Holiszkes są to liście kapusty faszerowane klopsikami mięsnymi w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Znane są pod wieloma nazwami (galuptzi, praakes, faszerowana kapusta,) i przyrządzane na wiele różnych sposobów zależnie od tradycji rodzinnych. Tradycyjnie podawane są w czasie święta Sukot, chociaż nie wiadomo dlaczego. A oto przepis:

  • 8-10 liści kapusty

Nadzienie:
  • 1 funt mielonej wołowiny
  • 1/2 filiżanki macy
  • 1 duża starta cebula
  • 2 starte marchewki
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • garść mielonej pietruszki
  • 2 jajka

Sos:
  • 16 uncji z puszki sosu pomidorowego
  • 1/4 filiżanki soku cytrynowego
  • 1/2 filiżanki brązowego cukru


Delikatnie oddziel liście kapusty z główki. Powinny być nienaruszone, w całości. Aby sobie pomóc możesz przed rozdzieleniem główkę kapusty krótko potrzymać na parze. Liście gotuj przez minutę albo dwie w wodzie aby stały się wystarczająco miękkie do zwijania.

Wymieszaj składniki sosu w rondlu i gotuj na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru mieszając od czasu do czasu (cukier rozpuści się szybciej jeśli dodasz soku cytrynowego).
Do naczynia żaroodpornego albo rondla nalej około 1/4 sosu.

Wymieszaj wszystkie składniki farszu w misce. Z garstki farszu zrób kulki i zwiń je w liściach kapusty, zwijając od cienkiego końca liścia do grubszego. Tak zwinięty gołąbek ułóż w naczyniu razem z sosem. Zrób około 8-10 gołąbków zużywając do końca farsz i ułóż je w naczyniu. Resztą sosu polej gołąbki po wierzchu.

Piecz około 30 minut w temperaturze 350 stopni.

Jeśli nie chcesz używać cukru to możesz zastąpić go około 1- garścią rodzynek albo suszonymi śliwkami.
/żródło: JewFAQ/

 

 

Pray for Izrael

200w.gif

Am Israel Chai !

Pesach 22-30.04

seder.jpg

AKIVA EGER

Czytaj TUTAJ

2a.jpg

 

Ambasada Izraela w Polsce

ambas1 (2).jpg

Hebrajski w Gminie

Chetnych do nauki

prosimy o kontakt

hebr2.jpg

15-activity Jewish community of Poznan

15c.jpg

15-lat naszej Gminy

tora.jpg

IRENA SENDLER-KONCERT

sendler.jpg

Codzienna Miszna

rapoport.jpg

Tajemniczy świat Żydów YTtajemniczy.jpg

 

oraz na  Facebooku

JEWISH.pl

 jewish.jpg

EC CHAIM

ec-chaim.jpg

Shavei Polska

shavei.jpg

Zydowski Instytut Historyczny

zih.jpg

C I H

3a.jpg
wirtualny.jpg

TSKZ

tskz.jpg

POLIN

Wirtualny spacer po wystawie stałej

polin.jpg

mhzp_logo_new3755.jpg

Muzeum Galicja

galicja.jpg
fdzz.jpg

nissenbaum.jpg

Trzemeszno

logo.jpg+ lista nazwisk

Kulmhof am Ner

kulmhof1.jpg Kliknij obrazek

Shimon Peres Funeral

simon2.jpg

Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl