Tradycyjne potrawy aszkenazyjskie i sefardyjskie -
Szabat i nie tylko
|
Autor: JewFAQ
|
Holiszkes są to liście kapusty faszerowane klopsikami mięsnymi w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Znane są pod wieloma nazwami (galuptzi, praakes, faszerowana kapusta,) i przyrządzane na wiele różnych sposobów zależnie od tradycji rodzinnych. Tradycyjnie podawane są w czasie święta Sukot, chociaż nie wiadomo dlaczego. A oto przepis:
Nadzienie:
- 1 funt mielonej wołowiny
- 1/2 filiżanki macy
- 1 duża starta cebula
- 2 starte marchewki
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- garść mielonej pietruszki
- 2 jajka
Sos:
- 16 uncji z puszki sosu pomidorowego
- 1/4 filiżanki soku cytrynowego
- 1/2 filiżanki brązowego cukru
Delikatnie oddziel liście kapusty z główki. Powinny być nienaruszone, w całości. Aby sobie pomóc możesz przed rozdzieleniem główkę kapusty krótko potrzymać na parze. Liście gotuj przez minutę albo dwie w wodzie aby stały się wystarczająco miękkie do zwijania.
Wymieszaj składniki sosu w rondlu i gotuj na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru mieszając od czasu do czasu (cukier rozpuści się szybciej jeśli dodasz soku cytrynowego).
Do naczynia żaroodpornego albo rondla nalej około 1/4 sosu.
Wymieszaj wszystkie składniki farszu w misce. Z garstki farszu zrób kulki i zwiń je w liściach kapusty, zwijając od cienkiego końca liścia do grubszego. Tak zwinięty gołąbek ułóż w naczyniu razem z sosem. Zrób około 8-10 gołąbków zużywając do końca farsz i ułóż je w naczyniu. Resztą sosu polej gołąbki po wierzchu.
Piecz około 30 minut w temperaturze 350 stopni.
Jeśli nie chcesz używać cukru to możesz zastąpić go około 1- garścią rodzynek albo suszonymi śliwkami.
/żródło: JewFAQ/
|