POLUB NAS :)

facebook.jpg

info kontakt

Kontakt z biurem Gminy

tylko drogą mailową 

poznan@jewish.org.pl

Fundacja Synagoga Nowa

PIC 913955244
2016-04-04_101608.jpg
erec.jpg

Koszerne produkty

kosher.jpg

 

TSKZ

tskz.jpg

Chabad

chabad.jpg
wikipardes.jpg
wirtualny.jpg

JUDAICA

magen_1.jpg

KOL POLIN

Brownie na Pesach  Email
Podczas Paschy Mojżesz powiedział: „odpuśćcie mojemu ludowi!” A my powiedzieliśmy: „ „Uwolnic czekoladę !!”
Więc wymyśliliśmy ten jego super wilgotny przepis na czekoladowe ciasteczka, który potrzebuje tylko jednej miski!
Nie trzeba czyścić dodatkowych artykułów kuchennych, kuchnia jest wykoszerowana na Paschę i bezglutenowa. Zjedzmy czekoladę

 

½ szklanki masła
    8 uncji /ok. 230g/ półsłodkiej czekolady, pokruszonej
    ½ szklanki brązowego cukru
    ½ szklanki białego cukru
    3 duże jajka
    ¼ szklanki kakao w proszku
    ¼ szklanki mąki kokosowej /można wiórki kokosowe zmielić/
    Szczypta soli

 

Przygotowanie

    Rozgrzej piekarnik do 350 ℉. /190*C/
    W średniej wielkości rondlu na średnim ogniu roztop masło. Po rozpuszczeniu dodaj połowę półsłodkiej czekolady (4 uncje). Mieszaj, aż mieszanina się połączy, a następnie zdejmij z ognia.
    Dodaj cukry do garnka, a następnie mieszaj, aż się połączą.
    Dodaj jajka, a następnie wymieszaj.
    Dodaj proszek kakaowy, mąkę kokosową i szczyptę soli, a następnie wymieszaj.
    Dodaj pozostałą półsłodką czekoladę (4 uncje), a następnie wymieszaj.
    Wlać mieszaninę do wyłożonej pergaminem formy do pieczenia o wymiarach 7 x 10 cali,/ 1 cal=2,5cm/, a następnie piec przez 25 minut.

 Link do filmu

 

English vertion  

On Passover, Moses said, “let my people go!” And we said, “let the chocolate flow!”

 

So we came up with this his super-moist chocolate brownies recipe that only needs one bowl!

No need to clean additional kitchen supplies. It’s Kosher for Passover and gluten-free. Let’s get chocolatey!

 Video

½ cup butter

    8 ounces semi-sweet chocolate, chips or chunks

    ½ cup brown sugar

    ½ cup white sugar

    3 large eggs

    ¼ cup cocoa powder

    ¼ cup coconut flour

    Pinch of salt

Preparation
Preheat the oven to 350℉.
    In a medium-sized saucepan on medium heat, melt the butter. Once melted, add half of the semi-sweet chocolate (4 oz.). Stir until the mixture until combined then remove from heat.
    Add the sugars to the pot then mix until combined.
    Add the eggs then mix.
    Add the cocoa powder, coconut flour and a pinch of salt then mix.
    Add the remaining semi-sweet chocolate (4 oz.) then mix.
    Pour the mixture into a parchment-lined 7 x 10 inch baking pan then bake for 25 minutes.
 
 

 

 

ATTENTION !

About the visits to the grave

of Akiva Eger please get in touch with Mrs. Estera by phone +48 726 100 199 Or via email gekafka@jewish.org.pl

UWAGA !

W związku pandemią covid-19, synagoga nieczynna do odwołania
kontakt tylko przez email
poznan@jewish.org.pl

Due to the covid-19 pandemic, the synagogue is closed until further notice
contact by email only poznan@jewish.org.pl

Ambasada Izraela w Polsce

ambas1 (2).jpg

The National Library of Israel

library1.jpg

15-activity Jewish community of Poznan

15c.jpg

15-lat naszej Gminy

tora.jpg

IRENA SENDLER-KONCERT

sendler.jpg

Zydowski Instytut Historyczny

zih.jpg

Tajemniczy świat Żydów YTtajemniczy.jpg

 

oraz na  Facebooku

Codzienna Miszna

rapoport.jpg

EC CHAIM

ec-chaim.jpg

Shavei Polska

shavei.jpg

C I H

3a.jpg

POLIN

Wirtualny spacer po wystawie stałej

polin.jpg

mhzp_logo_new3755.jpg

Muzeum Galicja

galicja.jpg
fdzz.jpg

nissenbaum.jpg

Portal Chaim

Portal o kulturze, Żydach,

artystach i Wielkopolsce

chaim.jpg

Warsztaty w Gminie

W każdy czwartek od godz.18:15taniec.jpg

Kulmhof am Ner

kulmhof1.jpg Kliknij obrazek

Szalom TV

szalomtv.jpg

Muzyka klezmerska

radio kl.jpg

Shimon Peres Funeral

simon2.jpg

Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl