Na pesachowym stole... |
P E S A C H_. | |
Wiadomo że bez chamecu, więc wykorzystamy macę i mąkę macowa do kompozycji kulinarnych. Najlepszy na świecie posiłek to oczywiście rosół z matzo ball's !
Na wstępie zrobimy klasyczne i łatwe w przygotowaniu , z instrukcją krok po kroku ...
Pulpeciki z macy do rosołu
4 jajka dobrze ubij,
dodaj ½ szklanki wody i ubij razem.
Dodaj 3 łyżki
wytopionego tłuszczu z kurczaka 1 łyżeczkę soli, szczyptę czarnego świeżo
zmielonego pieprzu, 1½ szklanki macy drobno rozwałkowanej pod ściereczką. Wymieszaj
wszystko w metalowej misce i odstaw do lodówki na pół godziny lub dłużej.
Uformuj kulki
mokrymi rękami, nie za duże, bo będą jak kule armatnie J
Delikatnie umieść
kulki w osolonej wrzącej wodzie /w dużym , najlepiej płaskim garnku/ i
poczekaj, aż się zagotują. Przenieś kulki na talerze z gorącym „golden jojch” czyli rosołem i ciesz się smakiem !
English version
4 eggs, well beaten
½ cup water
Beat together well.
Add 3 tablespoons rendered chicken fat
1 teaspoon salt
Few dashes black pepper
1½ cups matzoh meal
Mix in metal bowl and refrigerator one half hour or more.
Shape into balls with wet hands. Don't add more meal. You'll get cannon balls!
Gently place balls in salted boiling water and wait until they rise to the top. Transfer to your hot chicken soup broth. ENJOY!
Macowa lasagne
Browni pesachowe Podczas Paschy Mojżesz powiedział: „odpuśćcie mojemu ludowi!” A my powiedzieliśmy: „ „Uwolnic czekoladę !!”
Więc wymyśliliśmy ten jego super
wilgotny przepis na czekoladowe ciasteczka, który potrzebuje tylko jednej
miski! składniki: ½ szklanki masła
8 uncji /ok.
230g/ półsłodkiej czekolady, pokruszonej
Przygotowanie
Więcej przepisów proszę szukać pod tym linkiem TUTAJ
|
Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl