POLUB NAS :)

facebook.jpg

Fundacja Synagoga Nowa

logo_fundacji_av.jpg

KALENDARZ ŚWIĄT

circlecalendar1.jpg

NAUKA HEBRAJSKIEGO

Zapraszamy chętnych
w każdą sobotę o godz. 17:00
 

Lista produktów

kosher.jpg

 

Cymes marchwiowo-śliwkowy z knedelkami  Email

Składniki na cymes                                                    składniki na knedelki

1,5 kg ukośnie pokrojonej marchewki

18 suszonych śliwek                                                  szklanka rosołu

2-3 łyżki brązowego cukru                                        1,5 szklanki mąki macowej

1i1/2 szklanki wody                                                    2 roztrzepane jajka

50g margaryny                                                            sól, pieprz do smaku

Łyżka miodu

Sól i sok cytrynowy do smaku

Przygotowanie  cymesu                                                        

Śliwki moczyć godzinę w letniej wodzie. W płaskim szerokim rondlu roztopić cukier aż do uzyskania jasnego karmelu. Na gorący karmel wyłożyć margarynę i starannie wymieszać. Dodać wodę, marchewkę pokrojoną , miód i wymieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 min.Dodać sól, odsączone śliwki, knedelki i gotować ok. 15 minut, po czym skropić sokiem cytrynowym i gotować jeszcze na małym ogniu ok. 10 min. Pozostawić potrawę pod przykryciem na pół godziny aby smaki wymieszały się.

Przygotowanie knedelków:

Do miski wlać szklankę rosołu, wsypać mąkę i starannie mieszając dodawać pozostałe składniki. W razie potrzeby dosypać nieco mąki macowej, aby masa była jednolita i gęstawa. Formować naoliwionymi dłońmi małe kuleczki. Takie knedelki można również stosować do rosołu lub innych zup.

 

Copyright © 2008 by www.poznan.jewish.org.pl